Bodemattest nodig?

Als je van plan bent om een huis te kopen of te verkopen, kun je niet zonder bodemattest. Dit is een verplicht document dat aangeeft of de grond waarop het betreffende vastgoed staat, vervuild is of niet. Een bodemattest is dus een belangrijk aspect van elke vastgoedtransactie, omdat het de veiligheid van de potentiële koper garandeert. Maar wat is een bodemattest precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over bodemattesten.

Wat is een bodemattest?



Een bodemattest is een officieel document dat wordt afgeleverd door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Het is een verplicht document bij elke vastgoedtransactie in Vlaanderen. Het attest geeft aan of de grond waarop het vastgoed staat, vervuild is of niet. Het is dus een belangrijke stap in het vastgoedproces, omdat het de veiligheid van de koper garandeert.

Wanneer heb je een bodemattest nodig?



Een bodemattest is verplicht bij elke vastgoedtransactie in Vlaanderen. Dit geldt zowel voor de verkoop als voor de verhuur van vastgoed. Als je een huis wilt kopen of verkopen, moet je dus een bodemattest aanvragen. Ook als je een grond wilt verkopen of verhuren, moet je een bodemattest voorleggen.

Waarom is een bodemattest zo belangrijk?

Een bodemattest is belangrijk omdat het aangeeft of de grond waarop het betreffende vastgoed staat, vervuild is of niet. Vervuilde grond kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor bewoners en kan ook de waarde van vastgoed drastisch verlagen. Door een bodemattest aan te vragen, ben je er zeker van dat de grond veilig is en dat je geen gezondheidsrisico’s loopt.

Lees ook:   Afsluiting buurman

Hoe vraag je een bodemattest aan?

Een bodemattest kun je aanvragen bij de OVAM. Dit kan online via de website van de OVAM of via een erkende bodemdeskundige. Het aanvragen van een bodemattest kost €25. Het attest wordt binnen de 10 dagen na de aanvraag per post bezorgd.

Wat staat er precies op een bodemattest?

Op een bodemattest staat of de grond waarop het betreffende vastgoed staat, vervuild is of niet. Als de grond vervuild is, wordt dit aangegeven op het attest met een van de volgende codes:

– Code 0: de grond is niet en nooit vervuild geweest
– Code 1: de grond is potentieel vervuild
– Code 2: de grond is ernstig vervuild

Als er sprake is van vervuiling, staat er ook een beschrijving van het type vervuiling op het attest. Als er geen sprake is van vervuiling, is het bodemattest blanco.

Kan een bodemattest geweigerd worden?

Een bodemattest kan geweigerd worden als er geen informatie beschikbaar is over de bodemkwaliteit van de grond. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het gaat om een nieuw aangelegde verkaveling waarvoor nog geen bodemonderzoek is uitgevoerd. In dat geval is het aan de verkoper om de nodige bodemonderzoeken uit te voeren om een bodemattest te kunnen aanvragen.

Conclusie

Een bodemattest is een verplicht document dat aangeeft of de grond waarop het betreffende vastgoed staat, vervuild is of niet. Het is dus een belangrijk aspect van elke vastgoedtransactie omdat het de veiligheid van de potentiële koper garandeert. Het aanvragen van een bodemattest is eenvoudig en kost €25. Op het attest staat of de grond vervuild is of niet en als er sprake is van vervuiling, wordt er ook een beschrijving van het type vervuiling gegeven. Verkopers moeten ervoor zorgen dat de nodige bodemonderzoeken zijn uitgevoerd om een bodemattest te kunnen aanvragen en kopers moeten altijd vragen naar het bodemattest voordat ze tot aankoop overgaan.

Lees ook:   Extra bergruimte: van onder de trap tot in je badkamer

FAQs

1. What is a bodemattest?
Een bodemattest is een officieel document dat wordt afgeleverd door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

2. Why is a bodemattest important?
Een bodemattest is belangrijk omdat het aangeeft of de grond waarop het betreffende vastgoed staat, vervuild is of niet.

3. When is a bodemattest required?
Een bodemattest is verplicht bij elke vastgoedtransactie in Vlaanderen.

4. How do you obtain a bodemattest?
Een bodemattest kun je aanvragen bij de OVAM.

5. What happens if a bodemattest is refused?
Een bodemattest kan geweigerd worden als er geen informatie beschikbaar is over de bodemkwaliteit van de grond.