Bosbessen of blauwe bessen

De kleine blauwe bessen worden vaak blauwe bessen genoemd. Dit komt vooral door de blauwe kleur van de bessen. Bosbessen en bosbessen zijn echter over het algemeen geen twee verschillende bessenvariëteiten, maar komen overeen met dezelfde vruchten.

Wat zijn blauwe bessen?

Als we het hebben over bosbessen, bedoelen we zowel gecultiveerde bosbessen voor de tuin of het balkon, als het wilde type wilde bosbessen dat in bossen groeit. Hoewel de gecultiveerde blauwe bessen die vandaag bekend zijn, slechts zeer breed verwant zijn aan de wilde bosbessen. Niettemin staan beide soorten bekend als blauwe bessen en worden ze onder deze naam vermeld en op de markt gebracht.





Blauwe bessen: een andere naam voor blauwe bessen

Veel bosbesseneters zijn ook bekend met de naam bosbessen. Er is hier vaak verwarring, omdat het de indruk wekt dat bosbessen en bosbessen twee verschillende vruchten zijn. De naam blauwe bessen is echter de populaire naam voor de blauwe bessen. Dus bosbessen en bosbessen zijn dezelfde vruchten.

De blauwe kleur van wilde bosbessen

De naam “bosbessen” is terug te voeren op de blauwe kleur van de bessen. Deze zijn mat donkerblauw als ze rijp zijn. Het kleurontwerp moet echter worden onderscheiden.

Wilde blauwe bessen

De wilde bosbessen hebben zowel een blauwe schil als een donker vruchtvlees. Het meest opvallende criterium hier is echter het sterk kleurende blauwe vruchtensap, dat overvloedig aanwezig is in wilde bosbessen.

Gecultiveerde blauwe bessen

In tegenstelling tot de wilde bosbessen hebben de gekweekte cultivars alleen een externe blauwe kleur. Het vlees is hier niet blauw, maar bijna wit. Bovendien hebben de gekweekte bosbessen geen blauw vruchtensap. Dit is het doorslaggevende verschil in het onderscheid tussen wilde en gekweekte blauwe bessen.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Stekene

Wilde bosbessen hebben een speciale kleurkracht

Zorg er bij het plukken van wilde bosbessen voor dat je ze zorgvuldig behandelt. De in het wild groeiende soorten hebben een bijzonder hoog sapgehalte, dat de huid op de vingers kleurt in een sterke blauwe tint en is erg moeilijk en met veel geduld af te wassen.

Bij het eten van wilde bosbessen kunnen de tong en lippen ook blauw worden vanwege de kleur die ze bevatten. Er zijn echter geen gezondheidsproblemen verbonden aan dit.

Wilde bosbessen gebruiken om voedsel te verven

De blauwe kleur van wilde bosbessen kan in de keuken worden gebruikt voor het verven. Het sap van bosbessen is bijzonder geschikt om te kleuren

  • taarten en muffins,
  • Pannenkoek
  • Yoghurt, kwark, ijs of soortgelijke desserts
  • evenals sappen en likeuren.

Blauwe bessen hebben veel gezondheidsvoordelen

Bosbessen zijn rijk aan gezonde vitamines en voedingsstoffen en daarom een speciale zoete vrucht. Dit geldt zowel voor wilde soorten als voor gekweekte rassen. Maar ze hebben ook een regulerend effect op het spijsverteringsproces en de maag- en darmgezondheid. Verse bosbessen hebben een nogal laxerend effect, terwijl gedroogde bosbessen een vullend effect hebben.