Controle van de fotovoltaïsche locatie in 4 stappen

Vraagt u zich af of uw huis geschikt is voor een fotovoltaïsch systeem? In deze gids leert u hoe u uw locatie kunt controleren op fotovoltaïsche energie en of een PV-systeem überhaupt de moeite waard is. Wij laten u zien aan welke eisen uw dak moet voldoen en hoe u dat zelf kunt controleren.

Deze stappen worden gebruikt om de locatie voor uw zonnepanelen te controleren:



  1. Hoe hoog is de globale straling?
  2. Wat is de oriëntatie van het dak?
  3. Wat is de helling van uw dak?
  4. Ligt het dak in de schaduw?
  5. Hoe berekent u de verwachte opbrengst op uw locatie

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

1. hoe hoog is de globale straling?

De globale straling van de zon is bepalend voor de maximale opbrengst van uw fotovoltaïsche installatie. Het bestaat uit directe en diffuse zonnestraling. In Duitsland is de globale straling in het algemeen hoger in het zuiden dan in het noorden. De gemiddelde waarde is ongeveer 1.000 kWh/m² straling per jaar.

De Duitse weerdienst heeft een kaart van de globale straling gemaakt waarop u die voor uw locatie kunt controleren. Naast de globale straling kunt u ook de diffuse straling en de directe instraling voor uw fotovoltaïsche locatie opzoeken.

Diffuse straling ontstaat wanneer zonlicht wordt verstrooid door mist of wolken. Zo wordt het fotovoltaïsche systeem vanuit verschillende richtingen geraakt. Directe straling bereikt het oppervlak zonder verstrooiing.

Wat is de oriëntatie van het dak?

De oriëntatie van het dak is een andere belangrijke factor en draagt bij tot een maximaal rendement van de fotovoltaïsche panelen. In Duitsland bereik je de hoogste opbrengsten met een opbrengst volgens Zuid georiënteerde zonnecellen.

Met een oriëntatie volgens Zuidoost of Zuid-West verliezen van minder dan 5% optreden in vergelijking met het zuiden. Deze twee opties zijn dus ook voor fotovoltaïsche energie de moeite waard. Met een dak in oost-westelijke richting zijn de verliezen ongeveer 10 tot 20%. U kunt echter beide zijden bedekken met zonnepanelen.

Lees ook:   Hoe los ik condensatie aan mijn terrasoverkapping op?

Een oost-west PV-systeem kan economischer zijn dan een zuidgericht PV-systeem. De meeste elektriciteit wordt ’s ochtends en ’s avonds geproduceerd, wanneer de meeste elektriciteit wordt verbruikt. Zo verhoog je je eigen verbruik en hoef je minder zonne-energie in te voeren (want dat loont nauwelijks meer).

U kunt uw dakoriëntatie gemakkelijk vinden op Google Maps. Voer daartoe uw adres in en selecteer de satellietkaart. Hier ziet u het dak van uw huis in detail van bovenaf.

U kunt ook de Kompas app op je smartphone. Android en Apple toestellen hebben dit voorgeïnstalleerd. Ga hiervoor zo recht mogelijk staan met uw rug tegen de muur van het betreffende dakvlak. Houd je smartphone horizontaal en stil. Nu kunt u de exacte mate van uitlijning van het dak lees af.

Wat is de helling van uw dak?

De hellingshoek van uw dak heeft evenveel invloed op de zonneopbrengst van uw PV-systeem als de oriëntatie van het dak. De twee zijn in feite met elkaar verbonden. U bereikt de beste PV-installatie opbrengst wanneer de zon precies onder een hoek van 90° de PV-modules raakt.

In de loop van de dag en het jaar, de Stralingshoek echter. In de Wintermaanden staat de zon aanzienlijk lager aan de hemel dan in de Zomermaanden. Een vlakke dakhoek is dus voordelig in de winter en een steile in de zomer. In de loop van het jaar ligt de optimale hellingshoek tussen 30 en 45°..

Vergeet niet dat de hellingshoek ook afhangt van de oriëntatie van het dak. In Duitsland behaalt u de hoogste opbrengst met Zuidelijke oriëntatie met een Helling van 35. Met een Oost-West oriëntatie een vlakke hoek is beter omdat de zon ’s morgens en ’s avonds ook lager staat.

De exacte opbrengsten in relatie tot dakhelling en oriëntatie zijn in procenten weergegeven in de volgende tabel.

<Foto: Toonhoogte hoek tabel>

Om uw eigen Dakhelling voor een PV-systeem kunt u naar de zolder gaan en de hellingsgraad van de dakbalken of een rechte dakhelling meten. Ook hiervoor kunt u uw smartphone gebruiken. Download daartoe een App voor het meten van hoeken zoals de gratis iLevel app.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Maasmechelen

Een andere methode is het gebruik van de hoek jezelf. Meet daartoe de hoogte (b) vanaf de vloer recht omhoog tot aan de dakhelling. Meet vervolgens de lengte (a), vanaf uw eerste meetpunt op de vloer tot aan de dakhelling.

Bereken dan het volgende met je rekenmachine: a² + b² = c²

Neem de vierkantswortel van c² om c te krijgen.

Met c kun je nu de hoek berekenen. a / c = sin (ß)

Type dan sin-1 (sin ß) en je krijgt je hellingshoek.

Fotovoltaïsche locatie controleren

Als uw dakhelling niet optimaal is, kunt u de modules als dakinstallatie monteren. De helling van het montageframe van de module kan hier gemakkelijk worden aangepast.

Ligt het dak in de schaduw?

Ja, zonnecellen werken ook in de schaduw. De opbrengst van uw PV-systeem wordt dan echter minder. Controleer daarom of er schaduw is op uw dak. Controleer het op verschillende momenten van de dag. Bedenk ook dat de zon in de winter lager staat en de schaduwen veel langer zijn dan in de zomer.

Als een klein gedeelte van het dak slechts korte tijd in de schaduw ligt, is dat geen probleem. Moderne fotovoltaïsche modules kunnen Verliezen van gedeeltelijke beschaduwing de verliezen van gedeeltelijke beschaduwing verminderen met behulp van bypass-dioden. Als er grotere en langere schaduwen optreden, moet u de desbetreffende gebieden niet met zonnepanelen bedekken. Als de schaduwen worden veroorzaakt door bomen, struiken of bijvoorbeeld een schotelantenne, kunnen deze eventueel worden verwijderd.

Denk ook aan de zelfschaduwing van het huis. Deze worden snel veroorzaakt door dakkapellen of schoorstenen.

Hoe berekent u de verwachte opbrengst op uw locatie

Om de opbrengst van uw PV-systeem te berekenen, moet u de Globale straling voor uw locatie, de Oriëntatie van het dak en de Hellingshoeken het nominale vermogen van het fotovoltaïsche systeem.

De Nominaal vermogen bestaat uit het totale vermogen van de afzonderlijke PV-modules en wordt uitgedrukt in kWp (kilowattpiek). Een typisch nominaal vermogen voor een fotovoltaïsch systeem op een eengezinswoning is als volgt 5-10 kWp.

Lees ook:   Hoe dagkant afwerken?

Voorbeeld: U heeft 20 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp (wattpiek) -> 20 x 350 = 600 Wp = 6 kWp

Vervolgens zoekt u de Wereldwijde straling voor uw respectieve locatie per maand. De kaart van de Duitse weerdienst is hiervoor zeer nuttig. Vervolgens vermenigvuldigt u deze waarden met het kWp vermogen van uw systeem. In ons voorbeeld is dat 6.

Onze fabriek staat in Hamburg, heeft een Oriëntatie van 40° naar het zuidwestent en een Dakhelling van 30. De oriëntatie en helling verminderen de opbrengst met 4%, d.w.z. dat 96% van de maximaal mogelijke elektriciteitsopbrengst wordt bereikt. Deze waarde is te vinden in onze tabel “Uitlijning en kantelhoek” hierboven.

Ons voorbeeldsysteem levert dus 5.823,36 kWh elektriciteit per jaar op. De maanden met de laagste opbrengsten zijn van november tot januari. De hoogste opbrengsten worden behaald van april tot juli.

Als de inspanning u te hoog is, kunt u ook zonneregisters gebruiken. Steeds meer steden en gemeenten bieden deze op het internet aan. Zonnekadasters zijn gedetailleerde ontwikkelingskaarten waarop u kunt zien welke dakoppervlakken geschikt zijn voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te voeren.

Een lijst van alle steden die dergelijke zonneregisters aanbieden is te vinden op enbausa.de.

Conclusie

Of een fotovoltaïsch systeem op uw locatie de moeite waard is, kunt u controleer jezelf. Daarvoor hebt u de globale straling, de oriëntatie van uw dak en de hellingshoek nodig. Je kunt de instraling gemakkelijk aflezen op de kaart van de weerdienst. De opbrengstvermindering als gevolg van oriëntatie en helling staat in onze tabel. Als algemene regel kunt u ook gewoon ruwweg rekenen uit 1000 kWh per kWp vermogen neem aan.

De basis voor een goed functionerend zonnesysteem is een professioneel uitgevoerde installatie. Vul het onderstaande formulier in en wij brengen u gratis en vrijblijvend in contact met maximaal vijf gekwalificeerde gespecialiseerde fotovoltaïsche bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen met ons bespaar tot 30%!