Als u een terras boven een kelder wilt plaatsen, moet u de constructie zorgvuldig plannen en uitvoeren. Vooral met vocht kunnen er anders wat problemen zijn. In dit artikel leggen we uit hoe waterdichting en hemelwaterafvoer goed werken.
Hoe de bouw van een kelderterras eruit moet zien
Bij min of meer horizontale buitenoppervlakken boven het binnenste woongedeelte – d.w.z. zowel platte daken als binnenbalkons of terrassen met kelders – moet altijd worden gezorgd voor voldoende afdichting en waterafvoer. Als de structuur niet dicht genoeg is en regenvocht niet goed kan afvoeren, kan er aanzienlijke schade aan het bouwweefsel en vervelende permanente beperkingen optreden.
Volgens de normen van vandaag is een terrasstructuur als volgt over een kelder gelaagd:
- Kelderplafond, meestal gemaakt van gewapend beton
- Daarnaast: bitumineuze waterdichting
- Bovendien: Thermische isolatie, meestal gemaakt van EPS
- Boven: Dampscherm
- Boven: Schuine dekvloer met terraseindprofiel aan de voorrand
- Boven: Laatste afdichtingslaag met alternatieve/composiet afdichting
- Tot slot: terrasoverkapping (bijv. natuurstenen platen) met aluminium eindplaat
Let tijdens de uitvoering op het volgende:
- voldoende verloop
- zorgvuldige afdichting van het kelderplafond
- goed geplande waterafvoer
Helling
Allereerst moet er een voldoende helling worden gepland voor het terras. Volgens ÖNorm B 3691:2012 moet een helling van ten minste 2% worden gecreëerd voor de afgedichte constructie van terrassen met kelders, die gelijk zijn aan een beloopbaar plat dak. Dit resulteert in een hoogteverschil van 2 centimeter per lengtemeter.
Afdichting
De afdichting aan het kelderplafond is de alfa en omega voor de permanente bescherming van het bouwweefsel. Een onmisbaar onderdeel is allereerst het dampscherm tussen de thermische isolatielaag over de bitumineuze waterdichting en de hellingsvloer. Als dit niet goed is geïntegreerd, is de kelderplafondstructuur niet voldoende beschermd tegen vochtindringing. Als bovendien de thermische isolatie defect is of zelfs ontbreekt, kan schade voornamelijk optreden als gevolg van condensatie tussen de binnen- en buitenkant van de plafondstructuur.
Voor de waterdichtingslaag direct onder de terrasoverkapping worden tegenwoordig vaak vloeibare kunststoffen zoals polyurethaan- of methacrylaatharsen gebruikt als alternatief/composietafdichting.
Waterafvoer routing
Last but not least moet het water ook zo worden afgevoerd dat het uiteindelijk niet interfereert. Dit is vooral relevant voor semi-torenhoge kelders met ramen. In dit geval moet de eindrand van het terras niet alleen worden voorzien van een eenvoudig aluminium eindprofiel, maar ook van een regengoot.