Dunne-film zonnepanelen: Voordelen, nadelen en eigenschappen

Dunne-film zonnepanelen zijn flinterdunne PV-modules en behoren tot de zogenaamde amorfe modules. Ze zijn kleiner dan de dikke-film kristallijne modules en hebben een homogeen oppervlak. Ze zijn ook gemakkelijker te produceren en dus goedkoper. De modules zijn flexibel en hebben een zeer laag gewicht. Een nadeel is hun lage efficiëntie van 10 tot 13%.

Wat je in dit artikel kunt verwachten:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Voor- en nadelen van dunnefilmmodules

Voordelen:

  • Redelijke prijs
  • Laag gewicht
  • Lage temperatuurgevoeligheid
  • goed gedrag bij weinig licht
  • eenvoudige reiniging

Nadelen:

  • Lage efficiëntie
  • Veel ruimte nodig
  • Speciale montagesystemen noodzakelijk
  • Monteurs hebben geen ervaring
  • Hoge module degradatie

Structuur van fotovoltaïsche dunne-film modules

Een dunne-filmmodule bestaat uit ronde 80 tot 150 dunne-filmcellendie donkergroen, bruin of zwart gekleurd zijn. De zonnecellaag van deze modules is 1 tot 5 micrometer dik, die ongeveer 100 keer dunner is dan in een dikke-film module. Vandaar de naam dunne-film cel.

De module zit op een draaglaag, meestal van splintervrij glas of kunststof met een dikte van van 1 tot 2 millimeter. Het circuit is direct op de zonnecellaag geïntegreerd.

Dunne-film modules

Productie van dunnefilm-PV-modules

Bij de productie van dunnefilm-PV-modules wordt meestal silicium of een ander halfgeleidermateriaal zoals cadmiumtelluride (CdTe) of koper indium gallium diselenide (CIGS) wordt gebruikt.. Deze wordt met damp afgezet of zeer dun gespoten op een dragerlaag, bijvoorbeeld glas of folie.

Dunne-film modules hebben geen frame nodig, aangezien de dunne-film zonnecellen direct tijdens de dampdepositie worden verbonden en vervolgens worden bedekt met een glaslaag. Deze productie is een geautomatiseerd proces en minder ingewikkeld dan de complexe waferproductie van dikke-filmmodules. Daardoor is slechts een kleine hoeveelheid halfgeleidermateriaal nodig, wat leidt tot lage productiekosten.

Lees ook:   EPC Versus Werkelijk Energieverbruik Analyse

Dunne-film modules of dikke-film modules – een vergelijking

De belangrijkste eigenschappen van dunne-film zonnecellen

Rendement van dunnefilmzonnepanelen

De huidige dunne-film modules op de markt hebben een rendement
van 10 tot 13%. Enkele leveranciers hebben al dunnefilmzonnepanelen met een rendement van 17%, maar die zijn duurder.

Prestaties bij weinig licht

Dunne-film PV-modules hebben een hoog rendement bij lage lichtinval. Ze reageren nauwelijks op bewolking, smog of diffuus licht in de wintermaanden en leveren toch hoge prestaties bij weinig licht. Dit maakt ze ook aantrekkelijker voor gebruik op het noorden.

Temperatuurbestendigheid

Dunne-film modules reageren beter op temperatuursveranderingen. Zij kunnen zelfs bij hogere temperaturen een constante opbrengst aan zonne-energie bereiken. De temperatuurcoëfficiënt geeft informatie over hoeveel de opbrengst van het zonnepaneel afneemt per graad opwarming. De standaardwaarde is 25 graden en de temperatuurcoëfficiënt voor dunne-film modules is 0,1 tot 0,3% per Kelvin. Bij een temperatuurstijging van 10 graden verliezen dunnefilmmodules dus een Nominaal vermogen van 1 tot 3%.

Voor dikke-film modules is de temperatuurcoëfficiënt hoger, van 0,3 tot 0,5%. Bij een temperatuurstijging van 10 graden is dit een verlies van nominaal vermogen van 3-5%.

Degradatie van de module

Degradatie is de vermindering van de prestaties van zonnepanelen in de loop der tijd. Zoals alle waardevolle materialen verouderen ook zonnepanelen, hoewel de degradatie van dikke- en dunne-filmcellen verschilt.

De initiële degradatie, ook bekend als lichtgeïnduceerde degradatie, is groter bij dunnefilmzonnepanelen. De fabrikanten nemen deze degradatie echter direct mee in het totale rendement in de vermogensspecificaties, zodat u deze kunt verwaarlozen. Leeftijdsgerelateerde degradatie is ook hoger bij dunne-filmcellen. De modules hebben een kortere levensduurdaarom bieden fabrikanten een kortere garantieperiode.

Lees ook:   Gyproc gipsplaten voegen

Duurzaamheid

Dunne-film zonnecellen compenseren de energie die bij de productie ervan wordt gebruikt al na één tot twee jaar volledig. Voor dikke-film modules is dat 2,5 tot 3,5 jaar. De zeer hoge recyclingpercentage van 95%. verbetert ook de milieubalans van de dunnefilm-PV-module enorm.

De zonnecellen van de dunnefilmmodules bevatten een kleine hoeveelheid van het giftige zware metaal cadmium. In geval van brand zou de stof door de hoge temperatuur uit het materiaal kunnen oplossen en in de lucht worden verspreid. De dampen zouden giftig zijn, maar het risico is geclassificeerd als laag, en daarom is cadmium nog steeds toegestaan.

Montage

De lichtheid en de aanzienlijk geringe dikte van de modules zijn een voordeel bij de montage. Het ontbreken van een frame maakt ze echter minder stabiel en brengt iets complexere montagevoorschriften met zich mee. Frameloze panelen moeten met extra zorg worden gemonteerd. Dunne-film modules zijn ook minder gangbaar en veel aannemers hebben weinig ervaring met de montage, waardoor het werk langer duurt.

Onderhoud

Vuilafzetting op dunnefilm-PV-modules is gering. Door het ontbreken van een frame en dus het ontbreken van randen is het homogene oppervlak van het zonnepaneel gemakkelijk te reinigen, aangezien er nauwelijks vuil kan neerslaan. Dit brengt voor u kostenvoordelen in het onderhoud met zich mee. Dunnefilmmodules zijn door hun geringe dikte echter gevoeliger voor milieu-invloeden.

Kosten van dunnefilmmodules

De kosten van dunne-film modules zijn ongeveer 750 tot 1.200 eurovoor monokristallijne en polykristallijne dikke-film modules bij 1.100 tot 1.600 euro per kWp (incl. montage). Ze variëren echter sterk, afhankelijk van de fabrikant en de kwaliteit van de producten.

Lees ook:   Houtskeletbouw

U moet er echter rekening mee houden dat zij ongeveer anderhalf tot twee keer zoveel dunne-film modules nodig hebben om dezelfde prestaties te bereiken als dikke-film fotovoltaïsche modules.

Fabrikant van dunnefilmzonnepanelen

Vergeleken met dikke film modules zijn er maar heel weinig fabrikanten van dunne film cellen. De bekendste zijn:

  • First Solar
  • calyxo GmbH
  • Sun Well

Naarmate de populariteit van dunnefilmmodules toeneemt, zullen ongetwijfeld meer fabrikanten de markt betreden.

Conclusie: Zijn dunne-film zonnecellen een echt alternatief?

Dunne-film modules hebben een lager rendement en vereisen een groter oppervlak om hetzelfde fotovoltaïsche vermogen te produceren. Zij vormen echter in sommige gevallen een alternatief vanwege hun lage kosten en hogere efficiëntie bij diffuus licht. Vooral als u een groter dakoppervlak hebt of niet optimaal op de zon georiënteerd bent, kunnen dunnefilmmodules een optie zijn. Een ander gebruik is wanneer de dakspant slechts lage belastingen kan dragen.

Voor de meeste eengezinswoningen valt de keuze nog steeds op dikke-film zonnecellen vanwege hun hogere efficiëntie en dus optimaal gebruik van het dakoppervlak.

Ongeacht hun vorm en ontwerp zijn alle zonnepanelen alleen effectief als ze correct zijn geïnstalleerd. Een verkeerde installatie van PV-modules is in feite de meest voorkomende reden voor storingen en defecten aan zonnesystemen.

Vul onderstaand formulier in en wij brengen u in contact met maximaal vijf professionele gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen op uw gemak en bespaar tot 30%!