Een Clematis planten: stapsgewijze handleiding + veelgestelde vragen over Clematis-veredeling

Clematis planten
Plant clematis zo halfschaduwrijk mogelijk.

Als koningin van de klimplanten siert clematis al vele huistuinen met zijn kleurrijke bloemen. Zodat ook u de klimbosrank kunt cultiveren als gevelvergroening of meerjarige plant, laat de volgende gids zien hoe u de clematis correct kunt planten.

Plantinstructies voor het planten van een clematis

Om ervoor te zorgen dat uw jonge bosrank voet aan de grond krijgt en een stabiel wortelstelsel ontwikkelt, moet deze professioneel in de grond worden geplant. Alleen op deze manier kan het later een vertakte groei bereiken en zijn prachtige bloei presenteren. Volg daarom deze vijf stappen voor het kweken van een clematis:





Stap 1: Dompel kluit onder in water

Pot eerst voorzichtig je jonge plant uit: Als je een sterk gewortelde plant hebt gekregen, moet je de foliezak of bloempot opensnijden zodat de gevoelige scheuten niet worden aangetast of zelfs afscheuren tijdens het oppotten.

In de regel wordt de kluit uitgedroogd. Plaats het daarom enige tijd in een voorbereide emmer water, waarin de grond rond de jonge clematis kan opnemen met vloeistof. Wanneer luchtbellen niet meer opstijgen, kun je de bosrank uit de emmer water halen.

Stap 2: Steek clematis in het plantgat

Je voorbereide plantgat voor de clematis moet diep genoeg zijn dat zowel het oppervlak van de kluit als de eerste scheutenbasissen van je bosrank later ondergronds zijn. In de plantput wordt dan een drainagelaag van gruis, grind of grove potscherven geplaatst, die de plant in de toekomst beschermt tegen wateroverlast. Optioneel kunt u het uitgegraven materiaal mengen met zand of rijpe compost.

Lees ook:   Hoe lang kan je lening inbrengen in belastingen?

Stap 3: Druk zachtjes op de grond

Nadat je de jonge plant in de grond hebt geplaatst, vul je het uitgegraven materiaal opnieuw en druk je het lichtjes aan met je handen. In het beste geval is de jonge clematis omgeven door een losse, humusachtige grond, die ze vanaf nu haar nieuwe thuis kan noemen.

Stap 4: Breng de mulchlaag aan

Geef de bosrank voorzichtig water en breng ten slotte een laag schorsmulch, dennengrond of kiezels van ongeveer 10 cm dik aan. Deze isolerende laag beschermt het wortelgebied van de klimplant tegen uitdroging en reguleert tegelijkertijd de effecten van sterke temperatuurschommelingen.

Stap 5: De juiste nazorg

Ook in de toekomst en na de groeiperiode moet je je clematis regelmatig water geven (vooral als deze onder een boom groeit). Controleer altijd met je duim het vocht van de grond rond de jonge plant. Zodat de kleine scheuten van de clematis snel hun weg naar het licht vinden, moeten ze naar boven worden verlicht op houten staven of een klimhulpmiddel.

Extra tip: Als je je jonge plant in de nazomer hebt uitgeplant, moet je wachten tot volgend voorjaar om hem te bemesten.

FAQ Clematis fokken

Wanneer is de beste planttijd voor clematis-klimmers?

De meeste bosranken worden aangeboden als kuipplant. Om deze reden kunnen ze in theorie het hele jaar door worden geplant. De beste planttijd is echter de nazomer: tussen auguts en oktober ligt de bodemtemperatuur in het optimale bereik (15 – 23°C) en zorgt voor een goede wortelgroei.

Welke locatie heeft mijn voorkeur voor mijn jonge plant?

Omdat wilde bosranken groeien in loofbossen en daar op boomstammen door de kronen naar het licht klimmen, geven ze ook de voorkeur aan zon op hun hoofd en schaduw op hun voet in hun eigen tuin. Een semi-schaduwrijke locatie die niet te warm is, is daarom optimaal voor de bosrank.

Lees ook:   “Ook premies spouwmuurisolatie zijn niet voor eeuwig”

Extra tip: Ideal is een klimhulpmiddel of een latwerk op huismuren die op het westen zijn georiënteerd.

Heeft mijn clematis onderplant nodig?

Als u door de natuurlijke omstandigheden niet kunt garanderen dat de onderste 30-50 cm van uw clematis in de schaduw staat, heeft de plant een collega nodig voor onderbeplanting. Bijzonder geschikt hiervoor zijn dichte, maar slechts gedeeltelijk vermeerderende vaste planten zoals boshyacinten, paarse klokken of funkia. Bodembedekkende kussens zoals het blauwe kussen kunnen ook worden gebruikt voor onderbeplanting.

Welke grond moet ik kiezen voor mijn jonge plant?

Zoals alle wilde bosplanten geven bosranken de voorkeur aan humus, losse en gelijkmatig vochtige grond. Deser moet worden uitgerust met een goede waterafvoer, omdat de clematis erg allergisch is voor wateroverlast. Als uw tuingrond dit laatste niet kan garanderen, kunt u een drainagelaag van potscherven, gruis of grind leggen.

Hebben clematisplanten een klimhulpmiddel nodig?

Ja. Als klimplant klampt de clematis met zijn langwerpige bladstelen (de zogenaamde “bladranken”) zich vast aan klimhulpmiddelen. Houten traliewerk gemaakt van verticale en horizontale stroken, die een randlengte hebben van ca. 2 cm, zijn ideaal als klimsteun.

Extra tip: Doe zonder de vaak aanbevolen metalen klimhulpmiddelen. Dit komt omdat het metalen materiaal onderhevig is aan sterke temperatuurschommelingen met betrekking tot het weer en soms bevriezing kan veroorzaken op de gevoelige clematisscheuten.

Welke clematisplant past bij mij?

Als u een krachtige bosrank wilt voor gevelvergroening, kunt u het beste de krachtig groeiende voorjaarsbloeiers gebruiken (bijvoorbeeld de anemoon- of bergbosranken “Clematis montana” of de alpine “Clematis alpina”). Als u de voorkeur geeft aan een royale bloei op uw klimplanten, moet u kiezen voor de sterk bloeiende hybride variëteiten (bijv. ‘The President’ of ‘Clematis x Jackmanii’), die soms zelfs twee keer per jaar hun knoppen kunnen openen.

Lees ook:   Hoelang wachten voor meubels in bepleisterde ruimte mogen?