Een speciaal bouwmateriaal – eigenschappen van gemalen zand

Eigenschappen van breekzand

Niet al het zand is hetzelfde – het is gewoon een algemene generieke term voor minerale granen, die fundamenteel kunnen verschillen in hun chemische en fysische eigenschappen. Het breken van zand heeft speciale eigenschappen die het een gewild bouwmateriaal maken – helaas is dit ook terug te zien in de prijs.

Onderscheidende kenmerken van verschillende soorten zand

Volgens de internationale standaard komt zand overeen met een los sediment met een korrelgrootte van 0,063 mm tot 2 mm, dat is samengesteld uit verschillende mineralen. Kleinere composities dragen de naam slib, grover verwijst naar de term grind. Afhankelijk van gebruik, componenten en gemiddelde grootte verschilt zand in zijn technische naam. Veel voorkomende variëteiten zijn:



  • Grof, middellang en fijn zand
  • Breekzand of gemalen zand
  • Goed en slecht zand
  • Rond en hoekig zand
  • Samenhangend en weinig samenhangend zand
  • Strooiselzand voor dieren
  • Speciale ingrediënten zoals vulkaan, kwarts, dolomiet of kalkzand



Verbrijzelend zand en gemalen zand zijn twee namen voor kunstmatig gecreëerd zand bestaande uit gemalen steen of bouwpuin. Alleen in uitzonderlijke gevallen is het een natuurlijk gevormd zand – dit wordt veroorzaakt door verwering of als bijproduct van mijnbouw, bijvoorbeeld in steengroeven. De aanduidingen voor zand laten overlappingen toe, zoals goed gesorteerd grof en gemalen zand.

Eigenschappen van gemalen zand

Het verpletteren van zand is altijd een zeer hoekig zand, omdat noch water noch wind de breuken, hoeken en randen heeft geschuurd. Als gevolg hiervan heeft het speciale eigenschappen – bovenal raken de korrels sterk verweven en verweven, zodat een hoge statische cohesie wordt gevormd. De belangrijkste focus voor het gebruik van gemalen zand ligt daarom op toepassingen die een hoge slipweerstand of sterke veerkracht vereisen. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Asfalt en cement in de wegenbouw
  • Voeg zand op open ruimtes om de groei van onkruid te remmen
  • Zeer antislip oppervlakken, bijv. op sportvelden
  • Isolerende laag in de fundering
Lees ook:   7 tips voor een vakantie in eigen tuin

Kosten van gemalen zand

In vergelijking met andere variëteiten is gemalen zand relatief duur vanwege de complexe productie – met vergelijkbare kwaliteit rekenen dealers ongeveer twee keer zoveel als conventioneel bouwzand. Ook andere factoren zoals korrelgrootte en sortering beïnvloeden de prijs. Zeer uniform (goed gesorteerd) zand is duurder dan zand met verschillende korrels (slecht gesorteerd). Verwerkte bouwmaterialen kunnen ook goedkoper worden verwerkt dan natuurlijk gesteente en worden daarom beschouwd als de eerste keuze voor cement, terwijl grondsedimenten domineren als vloerbedekking.