Bij het verzorgen van een ster magnolia zijn slechts een paar stappen nodig. Als er vanaf het begin een goede locatie wordt gekozen, hoeft deze niet te worden getransplanteerd. Mocht dit nodig zijn, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.
Wanneer?
Bij het transplanteren is het juiste moment cruciaal. Anders bestaat het risico dat de stermagnolia na de verhuizing sterft. Zodra het gebladerte er in de herfst af valt, kun je ze verplanten. De lente is ook geschikt als tijd – het is cruciaal dat er geen grondvorst meer is. Dit zou het voor de plant alleen maar onnodig moeilijk maken om wortels te vormen. Zorg er ook voor dat de groeiperiode voorbij is als je verhuist.
Hoe?
Voordat je je stermagnolia uit de aarde haalt, moet je naar snoeischaren grijpen. Oud en overtollig hout kan worden afgekapt zonder een schuldig geweten. Dit is ook belangrijk om het transplanteren te vergemakkelijken. Merk op dat hoe ouder de ster magnolia is, hoe ingewikkelder het project wordt. Bij jongere exemplaren is de kluit navenant kleiner.
Nu moet je de spade pakken en de volgende instructies volgen:
- Begin met graven op een afstand van 50 centimeter rond de stam.
- Je kunt iets meer grond graven dan absoluut noodzakelijk.
- Het is belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat.
- De wortels mogen geen schade oplopen door de spade.
Wat dan?
Plant nu de stermagnolia op een geschikte locatie. Een halfschaduwrijke plek beschermd tegen de wind is ideaal. Plan daarnaast voldoende ruimte voor de plant en extra afstand tot andere planten. Een radicale snoei om redenen van ruimte verdraagt de stermagnolia slechts voorwaardelijk.
Graaf op de geselecteerde locatie een gat dat gelijk is aan tweemaal de diameter van de kluit. Je moet de grond van tevoren losmaken om het voor de plant gemakkelijker te maken om te groeien. Meng daarnaast wat turf door de grond. Geef de plant de komende dagen overvloedig water. Niets mag nu een prachtige groei met een mooie bloeitijd in de weg staan.