Een zonnesysteem huren of kopen: wat is meer de moeite waard in 2022?

Het huren van een zonnesysteem is financieel gezien niet de moeite waard. Het huren van een PV-systeem is duurder dan het kopen van een eigen systeem. Als er echter geen eigen vermogen beschikbaar is, kan het huren van een systeem toch een besparing op de elektriciteitskosten opleveren. Bovendien neemt de verhuurder de kosten voor onderhoud, verzekering en service op zich.

Is het de moeite waard om een zonnesysteem te huren?

In ons voorbeeld vergelijken we de kosten van het huren van een systeem, het kopen van een PV-systeem en het gewoon kopen van elektriciteit van het net. Als voorbeeld nemen wij een eengezinswoning met een elektriciteitsverbruik van 4.000 kilowattuur per jaar. Er is een zonnesysteem van 5 kWp gepland om in de elektriciteitsbehoefte te voorzien. De looptijd is 20 jaar.



  • Elektriciteitsprijs van het net: 36,19 cent (per mei )
  • Jaarlijkse stijging van de elektriciteitsprijs: 6,4%
  • Produceer je eigen elektriciteit: 10 Cent
  • Aandeel eigen consumptie: 30%
  • Teruglevering aan het net: 70%
  • Feed-in tarief: 6,43 cent (vanaf mei )

Een zonnesysteem huren

Een zonne-installatie huren voor een periode van 20 jaar kost ongeveer €800 meerdan je eigen plant te kopen. U bespaart echter nog steeds iets minder dan 1.000 euro in vergelijking met het kopen van elektriciteit van het net. De verhuurder neemt de kosten voor reparatie, onderhoud en verzekering op zich, wat de kosten voor de huurder aanzienlijk vermindert.

Koop een zonnesysteem

Een zonnesysteem kopen is financieel de goedkoopste keuze. De totale besparingen zijn van 1.879 euro zijn mogelijk. De eigenaar van het systeem moet echter zelf de kosten voor verzekering en onderhoud van het PV-systeem voor zijn rekening nemen. Bovendien moet u beschikken over Kapitaal voor de overname van het zonnestelsel.

Lees ook:   Shingle zonnepanelen: Voordelen en nadelen van shingle-technologie


Elektriciteit uit het net halen

Elektriciteit van het net kopen is de duurste optie. De elektriciteitsprijzen zijn momenteel zeer hoog en zullen in de toekomst blijven stijgen. De gemiddelde elektriciteitsprijs is sinds 2000 gestegen van 13,94 tot 36,19 cent per kilowattuur .. Dit komt overeen met een stijging van 6,4% per jaar.

Om een zonnesysteem financieel interessanter te maken, kan het worden uitgebreid met een systeem voor de opslag van elektriciteit. Het elektriciteitsopslagsysteem kan het eigenverbruik van zonnestroom verhogen.
kan worden verhoogd van 30% tot 60% tot 80%.. Dit betekent dat er minder van de dure netstroom hoeft te worden gekocht. De huur voor zonnesystemen met elektriciteitsopslag is echter ook hoger. In de volgende tabel hebben wij aan ons voorbeeldgeval elektriciteitsopslag toegevoegd.

Een zonnesysteem met elektriciteitsopslag huren of kopen?

  • Zelfconsumptie: 65%
  • Feed-in: 35%

Zoals u in de tabel kunt zien, zijn de besparingen aanzienlijk hoger met een systeem voor de opslag van elektriciteit. Met de aankoop van uw eigen systeem kunt u meer dan 10.000 euro besparen. Huren bespaart u ook iets minder dan 4.000 euro in vergelijking met het kopen van elektriciteit van het net..

De huurkosten voor een zonnesysteem met elektriciteitsopslag zijn echter veel hoger. Een extra opslagtank verdubbelt bijna de kosten. De aanschafkosten van een specifiek geheugen zijn in vergelijking daarmee niet zo hoog.

Voordelen en nadelen: Voor wie is het de moeite waard om een zonnesysteem te huren?

Een zonne-energiesysteem huren is de moeite waard als u niet over voldoende eigen vermogen beschikkenmaar hun eigen groene stroom willen produceren. Vanuit financieel oogpunt is puur huren niet de moeite waard. Huren is ook interessant voor u als u wilt wil zich nergens zorgen over maken. De inspanning die nodig is voor een eigen zonnestelsel is aanzienlijk hoger.

Lees ook:   Crépi op binnenmuren

Een zonnesysteem huren: Voordelen

  • Geen acquisitiekosten: De hoge investeringskosten vervallen volledig wanneer u huurt. U betaalt alleen de maandelijkse huurprijs.
  • Constante prijs: De maandelijkse huur staat vast, dus er zijn geen prijsstijgingen voor u. Dit geeft u een hoge mate van planningszekerheid.
  • Geen reparatie- en onderhoudskosten: Als u uw eigen systeem bezit, zult u jaarlijks tussen 100 en 500 euro aan kosten moeten maken voor reparaties, onderhoud en service. Bij huur zijn deze kosten al in de huurprijs inbegrepen.
  • Minder bureaucratie: De bureaucratie die gepaard gaat met een eigen systeem is aanzienlijk hoger. Er moeten registraties worden verricht bij het Bundesnetzagentur en de netbeheerder en er moeten verzekeringspolissen worden afgesloten. Dit is niet het geval wanneer u een zonnesysteem huurt. Dus je hebt minder moeite. U hoeft alleen zelf te zorgen voor de facturering bij de energieleverancier en de belastingaangifte.

Een zonnesysteem huren: Nadelen

  • Hogere totale kosten: Zoals u in ons voorbeeld kunt zien, zijn de totale kosten van het huren van een zonnesysteem hoger dan die van het kopen ervan. Financieel gezien is het huren van een systeem dus niet de moeite waard.
  • Afhankelijkheid: U bent de eigenaar, maar niet de eigenaar van de installatie. Het zonnesysteem is niet van u, maar van de verhuurder.
  • Lange contractuele verbintenis: Leaseovereenkomsten voor zonne-installaties hebben contracttermijnen van 15 tot 20 jaar. Dit is een lange tijd waarin je gebonden bent. Het kan moeilijk zijn om onder het contract uit te komen als u ontevreden bent over de aanbieder of om andere redenen.

Met zo’n lange contractverplichting en afhankelijkheid is het belangrijk dat u uw aannemer zorgvuldig kiest. Vergelijk daarom verschillende aanbiedingen met elkaar.

Lees ook:   Beton als spil in het klimaatbestendig maken van tuinen

Deze aanbieders bieden zonnesystemen te huur aan

De laatste jaren hebben talrijke aanbieders het huurmodel overgenomen. Wij hebben de bedrijven onder de loep genomen en met elkaar vergeleken.

Een zonnesysteem huren: is het de moeite waard ?

Een zonne-energiesysteem huren is de moeite waard als u willen minder moeite en bureaucratie en beschikt niet over het nodige aankoopkapitaal. Louter financieel gezien is het niet de moeite waard om een fotovoltaïsche installatie te huren. Een eigen systeem kopen is goedkoper. Toch bespaart u geld in vergelijking met het kopen van elektriciteit van het net.

Er zijn echter ook talloze aanbieders voor de aanschaf van een zonnesysteem. Het is belangrijk dat u een gekwalificeerd gespecialiseerd bedrijf met de installatie belast. Vul het onderstaande formulier in en wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!