Fakkellelies tonen – zoals de naam al doet vermoeden – een prachtige, vuurrode bloemenpracht in de vorm van een fakkel. Maar nogal wat tuinders klagen dat hun eigen fakkellelie gewoon niet wil gaan bloeien. Zelfs als de plant in het eerste jaar geen blad heeft, moet hij dit in de volgende jaren doen.
Eerste bloei is even wennen
Fakkellijn zijn langzaam groeiende vaste planten die meestal één blad tegelijk ontwikkelen. Door dit energieverbruik ontwikkelt de plant meestal geen knoppen waaruit de bloem in het eerste groeijaar kan ontstaan. Pas dan, als de fakkellelie zich echt op zijn locatie heeft “gevestigd”, beginnen de eerste bloemen.
Kortom, de plant komt op het tweede jaar in de bloeifase, in selteen gevallen moet je zelfs geduld hebben tot het derde jaar. Je moet altijd fakkellelies planten in het voorjaar: Dit geeft de vaste planten de mogelijkheid om voet aan de grond te krijgen op hun locatie en is beter uitgerust voor de koude winter.
Trouwens: Fakkellelies die in de herfst worden geplant, doen er meestal langer over om voldoende kracht te verzamelen om de bloeipositie te vormen.
Fakkellelie bloeit niet – hoofdoorzaak: verkeerde locatie
De fakkellelie kan zijn vurige pracht alleen ontwikkelen als hij in de brandende zon staat. De vaste plant heeft een heldere, warme locatie nodig, die in het beste geval direct zonlicht heeft. Want als de plant te donker is, kan hij heel weinig of geen bloemen ontwikkelen.
Fakkellelie bloeit niet – Oorzaak nr. 2: Te veel vocht
Van fakkellelies is bekend dat ze korte periodes van droogte goed verdragen. Wat de bloeiende schoonheden echter helemaal niet leuk vinden, is de opkomst van wateroverlast. Bij te veel vocht begint het gevoelige wortelstelsel van de plant te rotten en blijven de bloeiwijzen afwezig. Zorg er daarom altijd voor dat het fakkelleliesubstraat niet te vochtig of te droog is.
Fakkellelie bloeit niet – Oorzaak nr. 3: Tekort aan voedingsstoffen
Hoewel raketbloemen – zoals fakkellelies in de volksmond ook worden genoemd – zeer weinig veeleisende vaste planten zijn, hebben ze nog steeds een paar voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Als je in je plant ziet dat het vrij veel bladeren ontwikkelt, maar geen bloemen, dan kan er een gebrek aan kali en fosfor zijn. U moet dit tekort compenseren met een geschikte meststof.