Gerbera als kamerplant – zo slaagt het op de lange termijn

Gerbera kamerplant
De gerbera stelt veel eisen.

Geen twijfel mogelijk, de warmte van het huis spreekt de gerbera uit de tropen aan. Maar deze omstandigheid alleen is geen garantie voor kleurrijke bloemenrijkdom. Zelfs niet voor het feit dat de nieuw verworven of vermeerderde plant lang overleeft. We verduidelijken alle behoeften!

De grote bloemen in de mooiste kleuren verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Maar ook aan de voorkeur voor veel licht moet worden voldaan. Temperaturen rond de 20 °C zijn ideaal voor deze potplant. Op de vensterbank moet directe middagzon worden vermeden. Het is ook belangrijk dat de lucht er vrij omheen kan circuleren, d.w.z. dat het niet dicht bij andere planten of op de muur staat.





Als de gerbera zijn kop laat hangen, controleer dan of hij niet te dicht bij de kachel staat of tocht krijgt.

Gerbera gieten

Water geven is het meest delicate punt van zorg. Hier worden de meeste fouten gemaakt, die in het ergste geval de plant onherstelbaar kunnen ruïneren. Het heeft vochtige grond nodig, maar het mag op geen enkel moment te nat zijn. Dit kun je bereiken door de plant vaker te leveren, maar met kleinere hoeveelheden water. Zet de plant op een onderzetter of in een plantenbak door er vooraf een paar stenen in te leggen. Overtollig water moet snel worden geleegd. Geef water van onderen of dompel de pot in water zodat de rest van de plant niet nat wordt. Alleen op warme zomerdagen moeten gerbera’s met water worden besproeid.

Lees ook:   Hoe kan ik mijn spouwmuur opvullen?

Verdere zorgmaatregelen

  • Potplant verpotten in het voorjaar
  • Gebruik losse, doorlatende grond (voeg indien nodig zand toe)
  • wekelijks bemesten van mei tot september
  • maar met een verminderde hoeveelheid kunstmest
  • Knip vervaagde bloemen snel af

Zomerexcursie en winterrust

Speciaal voor de kamer gefokte hybriden, maar ook andere soorten, kunnen het hele jaar door in warme kamers verblijven en zelfs in de winter bloemen laten zien. Voor de vitaliteit van een plant is het echter beter als deze in de zomer buiten in de frisse lucht staat. In de winter is een groeipauze van enkele weken aan te raden. Zet de plant vervolgens op een heldere en 12-15 °C koele plaats. Zo laadt de gerbera zijn batterijen op voor de volgende bloeiperiode.

Gerbera is niet giftig voor katten, hoewel dergelijke geruchten keer op keer de ronde doen. Houd de fluwelen poten weg omdat ze er op magische wijze toe worden aangetrokken. Na een uitgebreide “klauwmassage” zou alleen een gescheurde gerbera overblijven.