Hoe lila in de kuip te planten

Lila-in-Kuebel
Lila doet het ook goed in potten.

Lila kan niet alleen vrij in de tuin worden geplant. Je kunt het ook in de pot doen. Dit geeft je de mogelijkheid om de plant op het balkon of in de tuin te plaatsen. Er zijn echter een paar dingen die u in dit geval in gedachten moet houden. Hier kunt u ontdekken wat deze zijn.

Lila groeit ook in potten

In principe groeit de sering ook in de pot. Houd er echter rekening mee dat de plant bepaalde behoeften heeft. Ten eerste heeft het veel zonlicht nodig. Je moet de emmer dus op een plek zetten waar de sering in de zon staat. Ten tweede moet regelmatige bemesting ervoor zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. De sering is een zware feeder. Dit betekent dat de plant veel voedingsstoffen uit de bodem haalt. Als deze niet aanwezig zijn, kan de sering niet goed voor zichzelf zorgen.





Hiermee kun je lila bemesten

  • Hoornkrullen of hoornmeel
  • Compost
  • Kunstmest zonder al te veel stikstof

Het is belangrijk dat u de juiste variëteit kiest om in de kuip te planten. Aangezien je in dit geval waarschijnlijk geen te grote sering wilt hebben, kun je het beste kiezen voor een kleinere variant. Er zijn soorten die op een lagere hoogte verblijven. Je kunt ze dan op je balkon plaatsen zonder dat de plant boven je hoofd groeit. Als u daarentegen een privacyscherm wilt, kunt u ook uw toevlucht nemen tot planten die veel groter worden.

Lees ook:   De Märzenbecher is een natuurreservaat

Dingen om in gedachten te houden in de winter

In de emmer wordt de sering in de winter meer blootgesteld aan de kou. Hoewel de plant zelf winterhard is, kan het problemen veroorzaken bij vorst. In tegenstelling tot het planten in de open tuin, dringt de vorst sterker door tot de wortels. Terwijl de grond de planten anders natuurlijke bescherming biedt tegen kou, wordt de kou sneller overgebracht naar de wortels wanneer deze in de pot wordt geplant. Het is het beste om wat fleece ruim op tijd rond de emmer te wikkelen voordat de vorst komt en het over het aardoppervlak te leggen.

Snijd de sering terug. Hierdoor komt de plant in vorm en blijft deze op de gewenste hoogte. Wel is het belangrijk dat je de sering niet op het verkeerde moment snijdt. In de regel moet je de plant direct na de bloeiperiode knippen. Kort anders de knoppen die zich op de verse bloemen vormen direct na de bloemverwelking in. Dan moet je verwachten dat de bloei volgend jaar lager of zelfs helemaal zal zijn.

Als delen van de plant bevroren zijn, moet je deze na de winter inkorten. Knip de plant terug naar het gezonde hout op het betreffende punt. Dan zal ze de lente gebruiken om weer te ontkiemen. U kunt dit proces ondersteunen door de juiste meststof toe te voegen.