Als je het goed doet bij het planten van de sering, geef je de plant een goede start. Daarnaast maak je de zorg makkelijker. Hier leert u waar u rekening mee moet houden bij het planten van de sering en hoe u het beste voor de plant kunt zorgen.
Wanneer seringen planten?
De beste planttijd voor de sering is de herfst. Deze tijd geeft de sering voldoende tijd voor de winter om voet aan de grond te krijgen. Vervolgens heeft de plant in de winter de tijd om goed te groeien en in het voorjaar weer te ontkiemen. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het planten op zijn plaats.
Zo kun je lila planten:
- gratis in de tuin
- in een emmer
- als haag
- als een hoge stam
- als struik
Maar je kunt de plant niet alleen in de tuin planten. Lila kan ook heel goed in een emmer worden gekweekt. Je kunt zelfs een bonsai van de plant kweken. Houd er echter in beide gevallen rekening mee dat lila niet gemakkelijk in de woonkamer kan worden bewaard. Het heeft het koude seizoen en de natuurlijke groeicyclus nodig. In warme woonkamers is de plant niet te houden.
Kies de juiste locatie voor de lila
Om de sering goed te laten groeien, moet je de juiste locatie voor de plant kiezen. Twee dingen in het bijzonder spelen een rol. Ten eerste heeft de sering voldoende zonlicht nodig. Je moet de plant dus niet in de schaduw zetten. Halfschaduw kan ook aanzienlijke problemen veroorzaken voor sommige lila variëteiten. De wilde sering groeit eigenlijk alleen in de zon.
Bij het kiezen van grond moet je ervoor zorgen dat er voldoende voedingsstoffen zijn. Lila is een zware eter. De wortels groeien ver in de breedte en halen veel voedingsstoffen uit de grond. Zelfs als je de plant in aarde plant met veel voedingsstoffen, moet je kunstmest aanbrengen. Voeg echter geen meststoffen met een hoog stikstofgehalte toe. Deze brengen de groei van de bloem van de sering in gevaar.
Hiermee kun je lila bemesten
- Hoornmeel of hoornkrullen
- Compost
- Vloeibare meststof zonder al te veel stikstof
- Meststof met langzame afgifte zonder al te veel stikstof
Bereid de locatie voor
Als het water niet goed wegloopt op de site, kunt u een drainagelaag aanbrengen voordat u de sering plant. Breng wat grind of zand aan. Dan stroomt het water er beter af. Hierdoor kun je de sering water geven zonder dat je je verder zorgen hoeft te maken over wateroverlast.
Daarnaast moet je een wortelbarrière rond de sering aanbrengen. Dit moet ongeveer overeenkomen met de grootte van de kroon die deze variëteit van lila vormt. De wortelbarrière voorkomt dat de sering zich te ver in de tuin verspreidt.
Het is belangrijk dat u kiest voor een vast materiaal zoals kunststof of beton voor de wortelbarrière. Als je hout in de grond stopt, zal het na enige tijd ontbinden. De sterke wortels van lila breken vroeg of laat door het hout. Daarnaast moet je de wortelbarrière minimaal 60 centimeter diep in de grond plaatsen. Anders zouden wortels van de sering de wortelbarrière kunnen infiltreren.
Hoe verder te gaan met planten
Voordat u de lila of lila boom plant, graaft u een geschikt plantgat. Dit moet ongeveer twee keer zo groot zijn als de kluit van de plant. De grond wordt losser bij het uitgraven. Voordat u de grond op de wortels vult na het inbrengen van de sering, mengt u ze met compost.
Zo zorg je voor een goede aanvoer van voedingsstoffen. Houd er rekening mee dat de sering een zware feeder is. Het heeft veel voedingsstoffen nodig om de volle bloemen en het rijke gebladerte te vormen. De compost bevordert ook de groei van de wortels op de nieuwe locatie.
Water seringen en voorzie ze van water
Wanneer je de seringboom hebt geplant, geef de site dan goed water. De vers geplante plant heeft meer water nodig om te groeien dan later. Je moet sowieso letten op een regelmatige watervoorziening. U mag de locatie echter niet overdrijven.
Als zich wateroverlast vormt ter hoogte van de wortels, levert dit problemen op voor de sering. De aanvoer van voedingsstoffen komt tot stilstand. Bovendien kunnen de wortels onder deze omstandigheden zelfs rotten. Dat moet je niet riskeren.