Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig – alle vragen en antwoorden

Met uw eigen fotovoltaïsche systeem produceert u niet alleen groene stroom, maar bespaart u ook op de elektriciteitskosten. Geïnteresseerden zitten echter met veel vragen: Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik eigenlijk nodig? Hoeveel ruimte heeft het systeem nodig? Hoeveel elektriciteit moet het leveren en is het zelfs de moeite waard op je eigen vrijstaande huis?

Wij leggen met voorbeelden uit hoe u de optimale grootte van uw PV-systeem kunt bepalen.



Het artikel gaat precies op deze vragen in:

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!



Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig voor een vrijstaand huis?

Gemiddeld heeft een eengezinswoning een 5 tot 10 kWp (kilowattpiek) grote fotovoltaïsche panelen om in hun eigen behoeften te voorzien. Dit zijn 15 tot 30 zonnepanelenAangezien drie zonnemodules in moderne PV-systemen gemiddeld 1 kWp opleveren. De focus op zelfconsumptie is belangrijker dan zoveel mogelijk zonne-energie aan het net te leveren.

Het feed-in tarief is de afgelopen jaren zo sterk gedaald dat de waarde ervan ver onder de huidige elektriciteitsprijs ligt. Het is dus economisch niet langer interessant om de elektriciteit aan het net te leveren.

Teruglevertarief (vanaf september ): 8,2 cent

Elektriciteitsprijs (vanaf september ): 32 cent

De nadruk van het PV-systeem moet daarom liggen op zelfverbruik van de zonnestroom. Hoe meer zonne-energie u zelf verbruikt, hoe meer geld u bespaart op elektriciteitskosten. Het PV-systeem verdient zichzelf dus ook economisch sneller terug.

Hoe bepaalt u de optimale grootte van uw PV-systeem?

De optimale grootte van uw eigen fotovoltaïsche systeem hangt af van verschillende factoren. Dit hangt af van uw individuele behoeften en de locatie van de fotovoltaïsche installatie.

Hoeveel elektriciteit heb je nodig?

Om de grootte te bepalen, moet u eerst uw jaarlijks elektriciteitsverbruik weten. Hoeveel elektriciteit verbruikt u eigenlijk per jaar? U kunt de laatste jaarrekeningen van uw netbeheerder bekijken. Een gemiddelde 4-persoons huishouden verbruikt ongeveer 4.500 kWh (kilowattuur) per jaar.

Om 4.500 kWh elektriciteit te dekken, heb je een ca. 6 kWp fotovoltaïsch systeem. Het PV-systeem moet echter iets groter zijn, zodat ook op dagen met slechte lichtomstandigheden voldoende elektriciteit wordt opgewekt. Op bewolkte dagen zonder zon produceren fotovoltaïsche panelen slechts ongeveer 10 tot 25 % van zijn normale productie.

Lees ook:   Foute plaatsing van waterput

Hoeveel dakruimte is er beschikbaar?

Het beschikbare dakoppervlak is ook van invloed op de Grootte van het zonnestelsel. Op een dakoppervlak van 30 m² kan geen fotovoltaïsche installatie van 10 kWp worden geplaatst. Helaas is dit zelfs met de duurste krachtige modules niet mogelijk.

Zoals hierboven vermeld, is voor 1 kWp fotovoltaïsch vermogen ongeveer het volgende nodig drie zonnepanelen. In de particuliere sector gebruikte PV-modules hebben een vermogen van 300 tot 400 Wp. U moet rekenen met 1,7 m² dakoppervlak per zonnepaneel.

1,7 x 3 = 5,1 m² per kWp

Houd er rekening mee dat er geen zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op schaduwrijke gebieden van het dak moet worden geplaatst. Aangezien de zon beweegt, moet u de hele dag naar het dak van uw huis kijken. Is er schaduw van omringende gebouwen of beplanting? Zijn er Zelfschaduwing door schoorstenen, dakkapellen of een schotelantenne?

Zorg ervoor dat u de schaduwplekken aftrekt van uw beschikbare dakruimte.

Waar bevindt het PV-systeem zich?

De locatie van uw huis is van invloed op de opbrengst van het zonnesysteem. Een PV-systeem in het zuiden van Duitsland produceert meer elektriciteit dan een systeem in het noorden van Duitsland met dezelfde systeemgrootte. Dit komt door de globale straling.

Voor Duitsland is de jaarlijkse Globale straling gemiddeld ongeveer 1.000 kWh. De waarde is iets lager in het noorden en hoger in het zuiden.

U kunt het vermogen voor uw fotovoltaïsche locatie vinden op de stralingskaart van de Duitse weerdienst.

Voorbeeld:

In Hamburg ligt de gemiddelde globale straling net onder de 9.000 kWh per m². In München is dat 1.200 kWh/m². Een module van 350 W genereert 420 kWh per jaar in München. In Hamburg is dat slechts 315 kWh per jaar.

In het noorden van Duitsland heb je dus 4 tot 8 zonnepanelen meer nodig dan in het zuiden.

Wat is de oriëntatie van het PV-systeem?

De oriëntatie van het PV-systeem speelt ook een rol bij het bepalen van de grootte. In Duitsland wordt de hoogste opbrengst behaald met een volledige Zuidelijke oriëntatie is bereikt. Afwijkingen naar het zuidoosten of zuidwesten leiden tot verliezen van minder dan 5 % ten opzichte van de zuidelijke oriëntatie.

Lees ook:   5 tips voor de grote lenteschoonmaak van je woning

Plan dit Verliezen dienovereenkomstig. Het systeem van 6 kWp in ons voorbeeld is 40° zuidwest gericht en heeft dus een verlies van 5%. In plaats van 6.000 kWh elektriciteit produceert hij dus slechts 5.700 kWh per jaar. Om de 6 kWp te halen zou een zonnepaneel van 300-400 Wp meer nodig zijn.

Fotovoltaïsche kantelhoektafel

Fotovoltaïsche hoek tabel

Bij een oost-west oriëntatie liggen de verliezen tussen 10 en 20 %. Daarvoor staan beide dakvlakken ter beschikking om met modules te worden bedekt.

Oost-west fotovoltaïsche energie kan economisch nog interessanter zijn. Hier wordt de elektriciteit ’s morgens en ’s avonds opgewekt, d.w.z. wanneer het grootste verbruik plaatsvindt. Zo kunt u uw eigen verbruik van zonnestroom verhogen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel modules voor 1 kWp zonnepanelen nodig is, hangt af van de output van de module. Zonnemodules in de particuliere sector hebben gewoonlijk vermogens van 250 tot 400 Wp. Om 1 kWp output te bereiken met zonnepanelen van 250 Wp, heeft u nodig vier zonnepanelen.

U kunt dit als volgt berekenen:

1 kWp = 1.000 kWh

1.000 kWh / 250 Wp = 4 zonnepanelen

Voor een fotovoltaïsch systeem van 6 kWp zijn in dit geval 24 modules nodig. -6.000 kWh / 250 Wp = 24 zonnepanelen

Moet ik het hele dakoppervlak met zonnepanelen bedekken?

Een fotovoltaïsch systeem is vooral economisch interessant als u veel zonne-energie consumeer het zelf. Als u het PV-systeem echter te groot dimensioneert door het hele dak volledig met zonnepanelen te bedekken, zal de Economische efficiëntie. Ze leveren meer elektriciteit terug aan het net tegen een lage prijs.

Uit een studie van HTW Berlin blijkt dat zonne-installaties tussen 10 en 12 kWp het minst rendabel zijn, omdat het rendement gering is. Daarnaast wordt bedrijfsbelasting geheven voor systemen van 10 kWp en meer. Vanaf 12 kWp zijn PV-systemen weer rendabel, aangezien de prijs-prestatieverhouding verbetert.

Toch is het raadzaam om een systeem te kiezen dat kleiner is dan 10 kWp, omdat u het bij de belastingdienst kunt laten registreren als hobby. Dit betekent dat er geen inkomstenbelasting is op fotovoltaïsche energie.

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig voor een eengezinswoning met een warmtepomp?

Voor een eengezinswoning met een warmtepomp heb je fotovoltaïsche panelen nodig met ongeveer 8 kWp vermogen. Een warmtepomp verbruikt 2.000-3.000 kWh elektriciteit per jaar. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een eengezinswoning bedraagt ongeveer 4.500 kWh. Samen is het iets minder dan 7.000 kWh. Een systeem van 8 kWp dekt de volledige vraag.

Lees ook:   Hedendaagse keuken met handgrepen

Afhankelijk van het type warmtepomp en de te verwarmen woonruimte is natuurlijk de Elektriciteitsbehoefte van een warmtepomp.

U kunt het stroomverbruik als volgt berekenen:

(verwarmingsvermogen / jaarlijkse vermogensfactor) x verwarmingsuren = elektriciteitsverbruik van de warmtepomp

De jaarlijkse prestatiefactor meet de verhouding tussen de geleverde energie (elektriciteit) en de opgewekte energie (afgegeven warmte). Op Bodemwarmtepompen bijvoorbeeld, dit is 4.0.

De Verwarmingscapaciteit is afhankelijk van uw huis en wordt berekend per m² woonoppervlak.

Op Oud gebouw zonder warmte-isolatie: 0,12 kW/m²

In een Nieuwbouw volgens EnEV: 0,04 kW/m²

In een Passiefhuis: 0,015 kW/m²

U kunt de verwarmingsuren voor Duitsland meten met de gemiddelde waarde van 2.000.

Voorbeeld voor een geothermische warmtepomp in een nieuw gebouw met 120 m² woonoppervlak:

120 x 0,04 = 4,8

(4,8 / 4,0) x 2.000 = 2.400 kWh

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig voor een tweegezinswoning?

Voor een tweegezinswoning heb je nodig 8-11 kWp zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt 4.500 kWh elektriciteit per jaar. Twee huishoudens verbruiken dus ongeveer 9.000 kWh. Een PV-systeem van 10 kWp dekt deze vraag.

Hoeveel fotovoltaïsche energie u werkelijk nodig hebt, hangt af van de Verbruik van de twee huishoudens van. In onze tabel hebben we enkele voorbeelden met gemiddelde waarden per huishouden voor u:

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Om fotovoltaïsche energie te gebruiken voor een elektrische auto is een gemiddeld systeemrendement nodig van 2 kWp per 10.000 kilometer. Om het verbruik van een eengezinswoning en een extra e-auto te dekken, is een 7-8 kWp fotovoltaïsch systeem nodig.

Conclusie incl. formulier

Hoeveel fotovoltaïsche panelen u nodig hebt voor uw huis hangt grotendeels af van uw individueel elektriciteitsverbruik hangt ervan af. De locatie en oriëntatie van het PV-systeem zijn van invloed op het totale vermogen van het systeem. Factoren zoals het beschikbare dakoppervlak of het vermogen van de zonnepanelen zijn van invloed op de werkelijke grootte van het systeem.

Als u niet zeker bent over de berekening, kunt u een Zonne-ingenieur voor advies. Vul gewoon het onderstaande formulier in. U ontvangt dan gratis en vrijblijvend offertes van zonne-installateurs en gespecialiseerde bedrijven uit uw regio.