Hybride modules of PVT-modules zijn een combinatie van PV en thermische zonnepanelen. Hun voordeel is dat elektriciteit en warmte gelijktijdig worden opgewekt. De warmte wordt afgevoerd en bruikbaar gemaakt voor verwarmingsdoeleinden. Daarbij wordt de module afgekoeld, waardoor een hoger rendement bij de elektriciteitsproductie wordt bereikt.
En dat is wat u in dit artikel te wachten staat:
Hoe werken PVT-modules?
De structuur van hybride modules is enigszins complex, maar in principe zijn ze gestapelde fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen.
De PV-module zit bovenop en vangt de zonnestralen. Hierdoor ontstaat een spanning die in de omvormer wordt omgezet in bruikbare elektriciteit.
De thermische zonnemodule bevindt zich achter en bevat een vloeistof, diee absorbeert de warmte van de module. Om ervoor te zorgen dat de vloeistof snel opwarmt, wordt deze omgeven door een speciale plaat met een speciale coating. De verwarmde vloeistof is dan gevoed in de opslagtank voor zonnewarmte en ondersteunt zo het verwarmingssysteem en de warmwaterbereiding in het huis.
Hybride zonnecellen vallen uiteen in bedekte en onbedekte PVT-modules.
- De behandelde modules zijn voorzien van een glazen ruit en genereren zo zoveel mogelijk zonnewarmte.
- De onbedekte modules zijn ontworpen om een hogere elektriciteitsopbrengst te bereiken.
Het “probleem” met hybride modules
Fotovoltaïsche cellen verliezen efficiëntie als ze te warm worden. Per graad Celsius is het vermogensverlies is ongeveer 0,5 procent. De thermische zonnepanelen werken daarentegen bijzonder efficiënt bij hoge temperaturen. Daarom is het belangrijk dat de warmte altijd uit de module komt. wordt gedissipeerdzodat dit weer gekoeld wordt.
Vooral ’s middags, wanneer de zon op zijn krachtigst is en de opslagtank voor zonnewarmte al vol is, kan dit problematisch zijn. De verzamelaar kan tot ruim boven de 100 graden.wat ertoe kan leiden dat de fotovoltaïsche modules slechts ongeveer 20% van hun werkelijke nominale vermogen bereiken.
Zijn PVT-systemen geschikt voor particulier gebruik?
PVT-systemen zijn geschikt voor particulier gebruik, als je het hele jaar door en vooral ook veel warmte nodig hebben in de zomer. In een particulier huishouden is dit echter meestal zelden het geval, omdat er in de zomermaanden aanzienlijk minder vraag is naar warmte in de vorm van warm water en verwarming. Daarom worden hybride modules eerder gebruikt voor faciliteiten zoals Openbare zwembaden, Ziekenhuizen en Klinieken of hotel en Vakantieoorden gebruikt.
Voor eengezins- en meergezinswoningen met een gemiddelde jaarlijkse warmtebehoefte van van 2000 kWh is een combinatie met zonnecollectoren of hybride modules en PV-modules meer de moeite waard. Ook een interactie met een Warmtepomp of een Seizoensgebonden geheugen is mogelijk.
Combinatiemodules met gewone PV-modules
PVT-modules vergen weinig ruimte, zodat er nog voldoende dakoppervlak is voor extra PV-modules. Hybride modules kunnen dus bij het dekken van de warmtevraag en de PV-modules ondersteunen de Vraag naar elektriciteit omslag.
PVT collectoren & aardwarmtepomp
PVT-modules verbeteren de Warmtebron voor de warmtepomp. In de zomer kan het overschot aan zonnewarmte, dat niet wordt verbruikt, het rendement van de PV-modules verminderen, kan worden afgevoerd naar de grond. De grond rond de boorgatwarmtewisselaar of de grondcollectoren wordt dus verwarmd en biedt de warmtepomp een hogere uitgangstemperatuur om te werken. De jaarlijkse prestatiefactor van de pomp wordt dus verhoogd en de voor de aandrijving benodigde elektriciteit wordt verminderd.
Combimodules met seizoensopslag
Een seizoensopslagtank kan gedurende meerdere maanden warmte opslaan. Zo kan de zonnewarmte kan ook in de winter worden gebruikt. De opslagtanks zijn echter zeer duur in aanschaf en zijn voor een particulier huishouden zelden rendabel.
Hybride modules als zonnegevel
Hybride zonnecellen kunnen ook worden gebruikt in de zonnegevel om elektriciteit en warmte op te wekken en daarnaast als gevelisolerend element dienen als een isolerend element. Als de modules ook hydraulisch zijn geïntegreerd, dragen zij bij tot verwarming, koeling en airconditioning. algemene airconditioning van het huis. De inspanning is echter zeer duur en loont ook economisch nauwelijks.
Kosten voor fotovoltaïsche en thermische combimodules
De prijzen voor de afzonderlijke PVT-modules vangen voor 400 euroDaarnaast zijn er kosten voor het montagesysteem, de opslagtank en de installatie. Deze variëren echter sterk, aangezien de technologie nog relatief nieuw en bestaat nauwelijks in particulier gebruik.
Ter vergelijking: Conventionele fotovoltaïsche modules zijn verkrijgbaar vanaf 200 euro en zonthermische modules variëren van 300 tot 800 euro.
Voor- en nadelen van hybride modules
Voordelen van hybride modules zijn:
- Er zal een kleiner dakoppervlak nodig is voor de energieproductie, aangezien elektriciteit en warm water/verwarming tegelijkertijd worden geproduceerd.
- Het vermogen van de PV-cellen is door de warmte af te voeren verbeterd.
- Hybride modules zijn nuttig met een Hoge warmtebehoefte het hele jaar door.
- In de winter de sneeuw smelt op de fotovoltaïsche modules door de warmte die door de thermische zonnepanelen wordt opgewekt.
- De optiek is uniformer dan bij afzonderlijke installaties van fotovoltaïsche en thermische zonne-energie.
Nadelen van PVT-modules zijn:
- De technologie is nog relatief nieuw en niet veel gebruikt.
- In de zomer wordt te veel warmte-energie geproduceerd, wat zelfs niet geconsumeerd kan worden geconsumeerd.
- Als de warmte niet wordt verbruikt, wordt de module nog heter en leidt dit tot een groot vermogensverliest in de elektriciteitsproductie.
Welke fabrikanten van hybride zonnecellen zijn er?
De markt voor hybride modules is nog relatief jong, zodat er momenteel slechts een handvol fabrikanten van PVT-modules zijn:
Alternatief voor het PVT-systeem
Een alternatief voor de PVT-installatie kan een combinatie van PV-systeem en zonnewarmtesysteem zijn. Hier heb je twee verschillende systemen op het dak van je huis. Het PV-systeem voorziet u van elektriciteit en het zonnesysteem van bruikbare warmte. Zonthermische systemen zijn duurder in aanschaf, maar kunnen in uw warmwaterbehoefte voorzien.
U kunt ook kiezen voor een Combinatie van warmtepomp en zonnepanelen besluiten. Het fotovoltaïsche systeem levert dan een deel van de vereiste aandrijfstroom van de warmtepomp. De warmtepomp ondersteunt uw verwarmingssysteem en verwarmt uw sanitair warm water.
In plaats van een warmtepomp kunt u ook een verwarmingsstaaf kan worden geselecteerd. De verwarmingsstaaf wordt bediend met de elektriciteit van het PV-systeem en verwarmt uw sanitair warm water in de warmwatertank.
Conclusie over PVT-modules
Hybride modules, ook wel PVT-modules of combimodules genoemd, kunnen tegelijkertijd elektriciteit en warmte produceren. Zij zijn dus een goede haag voor de stijgende energieprijzen. Maar als de warmte niet volledig wordt afgevoerd, de modules warmen sterk opwaardoor het vermogen om energie op te wekken drastisch afneemt. Voor gebruik in de particuliere sector, de Gebruik van PV in combinatie met thermische zonne-energie of een warmtepomp het betere alternatief.
Ongeacht welke module u wilt installeren – een verkeerde installatie is een van de meest voorkomende fouten voor fouten in een fotovoltaïsch systeem. Neem geen risico’s en vul het formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%.