Is een gojibes winterhard of vorstgevoelig?

Goji-bessenhard
Gojibessen zijn zeer winterbestendig.

Kortom, volwassen gojibessen verdragen ijzig weer goed en behoren tot de zeer winterharde struiken. De situatie is anders met jonge planten of planten die in kuipen worden gehouden. In deze gevallen moet u zorgen voor voldoende vorstbescherming.

Tot welke temperaturen zijn gojibessen winterhard?

Rijpe gojibessen zijn bestand tegen temperaturen tot -25 °C en zijn daarom ook geschikt voor de teelt in Duitsland. Men spreekt van een volwassen struik zodra deze het derde jaar heeft bereikt. Geaccumuleerde wateroverlast kan echter het ongedaan maken van de gojibes zijn. Het vocht bevordert ook ziekten zoals valse meeldauw.





Onder bepaalde omstandigheden moeten gojibessen in de warme overwinteren of vorstbescherming nodig hebben. Deze omvatten:

  • vers gekweekte struiken
  • Zaailingen
  • Potbeplanting

Hoe overwinter je ontluikende en jonge goji-bessen?

Als je net je goji-bes hebt geplant door vermeerdering, moet je de eerste winter op de vensterbank doorbrengen. U kunt de droge verwarmingslucht compenseren door een minikas te gebruiken of een transparante film over de pot te trekken. In beide gevallen moet u nadenken over dagelijks luchten, zodat er geen schimmel ontstaat.

Jonge gojibessen kun je het beste in het voorjaar buiten planten. Zo hebben ze genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe locatie. Voor de eerste winter is het noodzakelijk dat u de grond van tevoren mulch. Deze laag houdt de grondvorst weg van de jonge wortels.

Waarom zijn gojibessen in kuipen niet winterhard?

Vanwege hun onbeschermde locatie zijn de wortels van potplanten veel gemakkelijker te bereiken voor vorst. Zonder voorzorgsmaatregelen is de gojibes in de emmer zeer waarschijnlijk beschadigd. Wikkel de pot in met een oude deken, fleece of gerimpelde film. Bedek bovendien de grond met mulch of bladeren. Het kan ook handig zijn om de emmer op een polystyreenplaat of houten pallet te plaatsen en zo het contact met de koude vloer te onderbreken.

Lees ook:   Dit is het probleem met renovaties in Vlaanderen: “We kopen te veel met ons hart”