Kwaliteitscriteria voor dakleer – wat houdt het nauwst vast?

Kwaliteitscriteria-voor-de-dakbedekking vilt-wat-denkt-het-dichtst

Het gebruik van dakleer in combinatie met bitumen shingles of gelaste platen wordt in de VS beschouwd als de standaard voor dakbedekking, maar wint ook hier steeds meer aan populariteit. De verschillende kwaliteitscriteria voor het dakleer geven informatie over welk dakleer het nauwst vasthoudt in welke combinatie.

Verschillende kwaliteitscriteria voor dakleer

Zelfs als dakleer aan de buitenkant meestal erg op elkaar lijkt, is deze indruk misleidend. De afzonderlijke rassen verschillen in tal van kenmerken, waarvan sommige doorslaggevende kwaliteitscriteria zijn. Deze omvatten:



  • Dragermateriaal zoals fleece, jute, glasvezel, ruw vilt of polyesterweefsel
  • Dikte van materiaal en dakleer
  • Basisgewicht in g/m²
  • Type verwerking zoals lijmen of lassen
  • Coating met slijtvast oppervlak (geschuurd en ongezand)



De meest voorkomende dakleer zijn R333, R500, V13 en V60. Ze hebben elk heel verschillende eigenschappen.

Welk dakleer houdt het meest vast?

Over het algemeen moet u altijd meer dan één plaat dakleer plaatsen voor permanente waterdichting of deze extra beschermen door bijvoorbeeld dakshingles met bitumen te plaatsen. De onderste laag bestaat uit een “naakte”, d.w.z. ongezande, laag, de bovenste laag van een geschuurde laag. Voor een betere bescherming tegen zonnestraling en schadelijk UV-licht is het ook mogelijk om zand of grind of verf te besprenkelen met weerbestendige verf voor dakleer.

Namen voor verschillende dakleer

De technische naam voor dakleer bestaat uit een letter en een cijfercode. De letter staat voor het dragermateriaal, terwijl het getal verwijst naar de dichtheid in grammen per vierkante meter. Hoe hoger deze specificatie is, hoe dikker en resistenter een dakleer meestal is.

Lees ook:   Hoe dik is de ideale spouwisolatie?

Dakleer R333 en R500

De R staat voor rauw vilt en 333 of 500 voor gr/m². Beide soorten zijn zo goed als nieuw ondoordringbaar voor water, maar de dikte heeft ook een grote invloed op de levensverwachting. In het geval van ruw vilt moet er altijd rekening mee worden gehouden dat het materiaal na verloop van tijd langzaam rot. Om deze reden is R333 bijvoorbeeld niet goedgekeurd voor het waterdicht maken van woongebouwen, maar vanwege de lage prijs is het bijvoorbeeld geschikt voor carports, schuren en tuinhuisjes.

Dakleer V13 en V60

Deze twee varianten zijn een web van glasvezelvlies geïmpregneerd met bitumen. Technisch gezien zijn dit geen dakleer, maar bitumenplaten, die je door hitte aan elkaar last en zo een uniforme afdekking vormt. Beide zijn geschikt voor daken op woongebouwen en worden vaak gebruikt in een combinatie waarbij een laag V60 op een V13-laag zit. Deze verbinding is zeer betrouwbaar en duurzaam, maar de relatief hoge kosten spreken tegen.