Meeldauw op de petunia’s – hoe nu correct te handelen

Petunia meeldauw
Petunia’s worden vaak aangevallen door meeldauw.

Voor een gezonde groei hebben de tropische petunia’s niet alleen voldoende warmte en zonlicht nodig, maar ook voldoende irrigatie en voldoende micronutriënten. Toch kan het leiden tot een besmetting met schimmels of andere ziekten. Meeldauw komt veel voor bij petunia’s. Hoe hem te herkennen en te behandelen, lees hier.

Valse meeldauw

Valse meeldauw manifesteert zich in lichte of bruinachtige vlekken op de toppen van de bladeren. De onderkanten van de petunia’s zijn bedekt met een bloemige coating wanneer ze besmet zijn. Deze ziekte is verraderlijk en kan zelfs leiden tot de dood van tropische planten. Als u een plaag op uw petunia’s opmerkt, moet u de bijbehorende bladeren onmiddellijk royaal afsnijden. Hier leest u hoe u de spread kunt beperken.





Kijk ook eens naar de locatie van je plant. Petunia’s hebben altijd wat bescherming nodig tegen regen op het terras of balkon. Geef altijd water in de wortels en geef niet de hele plant water. Te veel vocht bevordert de vorming van valse meeldauw.

Echte meeldauw

Echte meeldauw komt ook veel voor bij petunia’s. In de meeste gevallen wordt de ontwikkeling begunstigd door het weer of de zorg. In toenemende mate ontwikkelt de ziekte zich wanneer de petunia’s worden blootgesteld aan sterke wind of regen. Gelukkig is echte meeldauw minder gevaarlijk dan valse meeldauw.

De schimmelsporen nestelen zich slechts oppervlakkig en dringen niet door de planten. Je kunt echte meeldauw herkennen aan de witachtige, bloemachtige coating die op de bladeren begint en zich verspreidt naar de andere delen van de plant.

Lees ook:   De houten balken aan de buitenkant schilderen – zo werkt het goed

Dit is hoe je echte meeldauw kunt bestrijden:

Een goedkope en eenvoudige oplossing is het water-melkmengsel. Roer hiervoor een waterig mengsel van 9 delen water en 1 deel melk. Deze spuit je vervolgens van alle kanten over je petunia’s. Het is belangrijk bij deze behandeling dat het zo vroeg mogelijk wordt gebruikt. Als de plaag te ver is gevorderd, zal deze methode waarschijnlijk niet meer werken.

  • Chemische gewasbeschermingsmiddelen

In geval van een sterke besmetting worden chemische preparaten aanbevolen. Deze middelen moeten ook zo vroeg mogelijk worden gebruikt. Als de schimmel zich al sterk heeft verspreid, zijn zelfs chemische stoffen niet langer nuttig.

Over het algemeen moet u altijd zieke en aangetaste plantendelen verwijderen. Als een behandeling niet werkt, is het raadzaam om de hele plant weg te gooien.

Table of Contents