Melaminehars – Zijn er gezondheidseffecten?

Melamine Hars Gezondheid

Melaminehars wordt verkregen uit de stoffen melamine en formaldehyde, die onschadelijk is in zijn oorspronkelijke staat – maar als objecten gemaakt van melaminehars worden verwarmd, kan dit schadelijke effecten hebben op de gezondheid. We hebben hier alle belangrijke informatie over dit onderwerp kort samengevat.

Melaminehars wordt op veel plaatsen aangetroffen…

Melaminehars is een van die materialen die op veel verschillende plaatsen te vinden is – naast kampeer- en magnetronschalen en plastic bestek (zoals spatels en kooklepels), omvat dit vaak ook kleurrijke borden en bekers voor kinderen, die door het materiaal onbreekbaar worden gemaakt. Bij de productie worden melaminepoeder en formaldehyde gebruikt, die veilig zijn bij normaal gebruik. Het wordt echter problematisch wanneer producten gemaakt van melaminehars worden verwarmd.





… maar is slechts voorwaardelijk stabiel

In verschillende reeksen experimenten is gebleken dat huishoudelijke producten gemaakt van melaminehars melamine en formaldehyde afgeven vanaf een temperatuur van 70 ° C, die op hun beurt kunnen worden overgedragen op voedsel. Vooral bij servies en bestek gemaakt van dit materiaal, kan dit probleem zich al voordoen wanneer warm eten en drinken alleen maar worden gevuld.

Ook komt het vaak tot onjuist gebruik, omdat melamineharsgerechten onder geen enkele omstandigheid in de magnetron mogen worden gebruikt – wat voor veel consumenten niet duidelijk is of vaak niet dienovereenkomstig is geëtiketteerd. Ook twijfelachtig is de combinatie van zure, vette of zoute voedingsmiddelen met melamine, omdat schadelijke stoffen ook in het dieet kunnen vrijkomen.

Over het effect van melamine op de gezondheid

Verhitting of onjuist gebruik van huishoudelijke artikelen gemaakt van melaminehars zorgt ervoor dat de gemakkelijk oplosbare ingrediënten (melamine en formaldehyde) oplossen en overgaan naar de voedingsmiddelen die dicht bij contact zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid: met name formaldehyde irriteert de luchtwegen en kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Bovendien zijn kanker en allergieën in verschillende dierproeven terug te voeren op deze stoffen.

Lees ook:   Schoenen in de droger – wanneer kan dat?

Grenswaarden en dagelijks toelaatbare innameniveaus

Daarom zijn er limieten die van toepassing zijn op het gebruik van overeenkomstige ingrediënten in melaminehars. Zo moet er maximaal 2,5 mg melamine en 15 mg formaldehyde per kilogram voedsel overgaan, wat de specifieke migratiewaarde vormt. In combinatie met een dagelijkse toelaatbare inname (TDI) voor melamine, die 0,2 mg/kg lichaamsgewicht is, is dit bedoeld om de bescherming van de consument te waarborgen. Als deze wettelijke bepalingen worden nageleefd en kookgerei gemaakt van melaminehars correct wordt gebruikt, worden de waarden niet overschreden.