Oogsttijd van wilde blauwe bessen

Oogsttijd bosbessen
Het seizoen van wilde blauwe bessen begint eind juni

Bosbessen zijn de wilde vorm van gecultiveerde bosbessen, die voornamelijk wijdverspreid zijn in tuinen. Hoewel de twee soorten in sommige dingen verschillen, is de oogsttijd ongeveer hetzelfde tijdsbestek. Beide blauwe bessensoorten hebben hun hoogseizoen in de nazomer.

Bosbessen vs. gecultiveerde blauwe bessen

In tegenstelling tot gekweekte blauwe bessen hebben de wilde soorten een compactere en lage groei en een meestal lagere opbrengstdichtheid. De bessen verschillen uiterlijk nauwelijks, maar binnenin wordt een verschil duidelijk: wilde bosbessen hebben een blauw vruchtvlees, wat ook leidt tot blauwe verkleuring op vingers en tong. De gekweekte variëteiten daarentegen zijn overwegend wit van binnen en hebben geen vergelijkend kleureffect.





De oogsttijd van wilde blauwe bessen

Tijdens de oogst verschillen wilde bosbessen en gecultiveerde blauwe bessen nauwelijks van elkaar. Over het algemeen begint het bosbessenseizoen rond eind juni tot begin juli. In deze tijd van het jaar beginnen de eerste vruchten te rijpen.

Omdat niet alle bessen op de struik tegelijkertijd rijpen, maar slechts geleidelijk, strekt de hele oogsttijd zich uit over meerdere weken. Meestal kunnen verse blauwe bessen eind augustus of begin september nog geplukt worden. Het exacte seizoen hangt echter ook af van externe invloeden zoals locatie en weersomstandigheden. Vooral zeer vochtige en koele zomers kunnen een oogst sterk verminderen of er zelfs voor zorgen dat deze volledig mislukt.

Rijpe bessen herkennen

Pluk over het algemeen alleen rijpe bessen, omdat onrijpe vruchten niet verder rijpen na verwijdering uit de struik en niet kunnen worden gebruikt. Rijpe blauwe bessen zijn te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • ze zijn donkerblauw,
  • met een mollige en gladde huid
  • en kan gemakkelijk van de stengel worden verwijderd.
Lees ook:   Elektrische oven installeren

Bosbessen in het bos

Bij het verzamelen van bosbessen uit het bos, moet je ze zeker grondig wassen voor consumptie. Bosbessen die in bossen groeien, kunnen worden aangevallen door de gevreesde vossenlintworm, waarvan de ziekteverwekker kan leiden tot ernstige maag- en darmklachten en in het ergste geval zelfs de dood.

Bosbessen in de tuin

Bosbessen zijn ook geschikt om in de tuin te planten. Op de juiste locatie en met de juiste zorg kunt u het hele seizoen door verse wilde bosbessen direct in uw tuin oogsten.