PV-module grootte en gewicht eenvoudig uitgelegd

Bij de planning van een PV-systeem zijn de grootte en het gewicht van de zonnepanelen niet onbelangrijk. In dit artikel leggen we uit welke maten PV-modules er zijn, wat ze wegen en waar u rekening mee moet houden.

Standaardmodules bestaan uit 60 cellen en zijn 170x100cm groot. Er zijn echter ook andere maten beschikbaar.



Het gewicht van PV-modules hangt af van de grootte en de constructiemethode. Glas-glas modules zijn 3-6 kg zwaarder.

Groter is niet beter



De grootte van een zonnepaneel is niet doorslaggevend. Het wat telt is de output, en die hangt ook af van de efficiëntie.

Grootte van de zonnemodule

De meeste PV-modules bestaan uit 60 afzonderlijke zonnecellen. Deze zijn vaak 156 mm x 156 mm groot. De totale grootte van een gemiddelde PV-module is 1700 mm x 1000 mm. De oppervlakte van een dergelijke zonnemodule bedraagt dus 1,7 vierkante meter.

Naast zonnepanelen met deze afmeting zijn er echter nog vele andere afmetingen. Er zijn ook fotovoltaïsche modules met 36, 48, 54 of 72 cellen op de markt.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Afmetingen van fotovoltaïsche modules: zijn er standaardmaten?

Er is geen vaste standaardgrootte voor zonnepanelen. In de industrie zijn echter bepaalde normen ontstaan die te maken hebben met het fabricageproces van de zonnemodules.

Het is zinvol voor fabrikanten van PV-modules om ze in een vergelijkbare grootte te produceren als concurrerende fabrikanten, omdat dan standaardmachines kunnen worden gebruikt om de productielijn uit te rusten.

De laatste jaren zijn er ook tekenen van een trend naar grotere zonnemodules. Deze kunnen goedkoper worden geproduceerd omdat er bijvoorbeeld minder aluminium nodig is voor het frame.

Hoe groot is een zonnecel?

In de meeste gevallen is een zonnecel 6 inch in het vierkant, hoewel dit per fabrikant verschilt. Dit betekent dat zowel de lengte als de breedte ongeveer 15,6 cm bedragen. Naast de dominante 6-inch cel worden ook vaak 5-inch cellen van 12,5 cm x 12,5 cm gebruikt.

Lees ook:   Afvalsorteersystemen: sorteren wordt een fluitje van een cent

Aangezien halfcellen relatief weinig vermogen verliezen, worden steeds meer modules met dit type cel uitgerust. Daartoe worden gewone zonnecellen doormidden gesneden. Een cel van 6 inch heeft dan de afmetingen 15,6 cm x 7,8 cm.

Zonnepaneel met zonnecellen op het dak

PV-modules bestaan uit zonnecellen

Hoe belangrijk is de grootte van de PV-module?

Bij PV-modules is het niet noodzakelijkerwijs de grootte die telt. Bepalend daarbij is het maximale vermogen van het zonnepaneel (Wp of kWp), dat niet alleen afhangt van de grootte, maar ook van het rendement van de zonnecellen. Kleinere PV-modules kunnen dus een hoger maximaal vermogen hebben dan grotere.

Er moet ook rekening worden gehouden met het type module of cel.

Monokristallijne cellen hebben bijvoorbeeld het hoogste rendement bij het omzetten van zonlicht in bruikbare elektriciteit. Polykristallijne zonnecellen en dunne-filmcellen produceren daarentegen minder elektriciteit op dezelfde oppervlakte.

In de praktijk is het vaak de beste optie om de beschikbare oppervlakte op het dak volledig te benutten met een zonnesysteem. Op die manier kan namelijk de hoogste opbrengst worden behaald. De planningskosten hangen slechts in zeer geringe mate af van de omvang van het PV-systeem. Hoe meer oppervlakte kan worden gebruikt, hoe lager de installatiekosten per vierkante meter.

Gewicht zonnemodule

Een PV-module weegt gewoonlijk 60 gram per Wp. De op de markt verkrijgbare zonnepanelen hebben doorgaans een gewicht van 18 tot 21 kilogram. Dit hangt echter niet alleen af van de grootte, maar ook van de constructie van de module. Glas-glas modules wegen meer dan glas-folie modules vanwege de tweede glasplaat.

Naast het gewicht van de zonnecellen zelf is er ook het gewicht van de houder van de module.

Hoe hoger het rendement, hoe hoger de prijs van de PV-modules. De meest efficiënte zonnepanelen worden bijvoorbeeld geïnstalleerd op Ruimtestations gebruikt waar geen ruimte is voor onnodige kilo’s (en waar de kosten onbelangrijk zijn). Industrieel Systemen op de grond Aan de andere kant bestaan op de grond gemonteerde systemen uit de meest kosteneffectieve modules, aangezien de omvang en het gewicht van de modules hier een ondergeschikte rol spelen en de rentabiliteit voorop staat. Installaties op huizen liggen ergens in het midden – ze moeten worden gekozen in termen van oppervlakte, capaciteit en gewicht om de oppervlakte van het dak te maximaliseren en toch aan de eisen te voldoen.

Lees ook:   Binnenmuur repareren

Naast het aantal zonnecellen is ook de constructie van de fotovoltaïsche module van cruciaal belang. Glas-glas modules verschillen van glas-folie modules doordat ze aan beide zijden beschermd worden door gehard glas.

Dit geeft ze een grotere mechanische sterkte en chemische weerstand, wat bijvoorbeeld zeer belangrijk is in kustgebieden.

De nadelen van deze oplossing zijn een hogere prijs en een hoger gewicht van 3 tot 6 kg.

Vision 60M hoog vermogen 305Wp

Systeem met 5 kW vermogen – gebied

Systeem met 5 kW vermogen – gewicht

Zoals u ziet, zijn glas-glas modules aanzienlijk zwaarder dan glas-folie voor hetzelfde vermogen. Bij uw keuze moet u hiermee rekening houden.

Waarom is het gewicht van een zonnepaneel belangrijk?

Het gewicht van een zonnepaneel is niet alleen belangrijk voor de installatie ervan. Het dode gewicht van het zonnesysteem kan immers de stabiliteit van een dak negatief beïnvloeden.

Om het draagvermogen van het dak te garanderen, moet het gewicht van de modulehouder worden opgeteld bij het gewicht van de geïnstalleerde fotovoltaïsche module.

In het algemeen kan 20 kg per vierkante meter als vuistregel worden aangehouden. Vooral in besneeuwde gebieden moet echter een extra gewichtsbelasting als gevolg van een eventueel sneeuwdek worden berekend. Dit artikel vertelt u hoe u uw systeem sneeuwvrij kunt houden.

U moet een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om de totale belasting en de samenstelling van de installatie te berekenen. Hier leest u hoe u een goede zonne-installateur vindt.

Hoeveel oppervlakte is er nodig voor zonnecellen?

Voor 1 kilowattpiek (kWp) vermogen is 6 tot 12 vierkante meter oppervlakte nodig. Een fotovoltaïsch systeem met een geïnstalleerd vermogen van 4 kWp heeft een grootte van 24 tot 48 vierkante meter. De benodigde oppervlakte is afhankelijk van de constructie en het vermogen van de zonnepanelen.

Het volgende overzicht geeft u een ruw idee.

Met behulp van deze vuistregels kan het maximale fotovoltaïsche vermogen op een bepaald dakoppervlak heel eenvoudig worden berekend. Deel daartoe de beschikbare vierkante meters door de waarden in de tabel.

Zo kunnen monokristallijne fotovoltaïsche modules met een totaal vermogen tot 10 kWp worden geïnstalleerd op een oppervlakte van 60 vierkante meter.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat in de meeste gevallen niet het gehele dakoppervlak geschikt is voor een zonnesysteem. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de afstand tot naburige gebouwen. Schoorstenen kunnen ook het beschikbare dakoppervlak verkleinen.

Een zonne-ingenieur zal u helpen het exacte dakoppervlak te berekenen. Wij brengen u graag in contact met professionele gespecialiseerde bedrijven voor fotovoltaïsche systemen. Vul gewoon het onderstaande formulier in.

Niet alleen de grootte (en het gewicht) telt.

De meeste zonnepanelen zijn 1700 mm x 1000 mm groot en bestaan uit 60 siliciumcellen. De grootte van de module verwijst vaak ook naar het vermogen. Een moderne module haalt ongeveer 350 Wp.

Een standaard zonnepaneel weegt tussen 17 en 20 kilogram. Het gewicht hangt ook af van de constructie. Glas-glas modules zijn 3 tot 6 kilogram zwaarder dan glas-folie modules.

Bij de keuze van de juiste fotovoltaïsche modules is het maximale rendement echter doorslaggevend. Dit hangt niet alleen af van de grootte van het zonnepaneel, maar ook van het rendement ervan. Hoe hoger het rendement van de PV-module, hoe meer stroom uw PV-systeem zal opwekken.