PV-systeem zonder teruglevering en hoog eigenverbruik? Zo werkt het!

Fotovoltaïsche energie zonder teruglevering is legaal en toegestaan. Het dalende feed-in tarief en de stijgende elektriciteitsprijzen maken off-grid fotovoltaïsche systemen aantrekkelijker dan ooit. Zogenaamde stand-alone systemen en zero-feed systemen vertrouwen op volledige zelfconsumptie van de zelf geproduceerde zonnestroom.

En dit is wat het artikel behandelt:



Zelfconsumptie wordt steeds belangrijker

Het eigenverbruik van een PV-systeem kan bijna nooit volledig worden gedekt. De meeste huishoudens hebben hun elektriciteit in de ochtend en in de avonduren nodig, maar een fotovoltaïsche installatie produceert de meeste elektriciteit rond het middaguur. De elektriciteit wordt aan het openbare net geleverd en de eigenaars ontvangen een feed-in tarief.

Het niveau van het feed-in tarief is de afgelopen jaren echter sterk gedaald. Momenteel krijg je alleen 6,23 cent per kilowattuur (vanaf juli ). Als u echter ’s avonds extra elektriciteit koopt, kost een kilowattuur elektriciteit tussen 35 en 40 cent. Het leveren van elektriciteit aan het net is dus economisch gezien nauwelijks de moeite waard. Anderzijds is het meer dan ooit de moeite waard om de zonne-energie die u zelf produceert te gebruiken.



U hebt twee opties voor een PV-systeem zonder teruglevering. U kunt kiezen voor een stand-alone systeem of een zero-feed systeem. We leggen het verschil uit.

Autonoom PV-systeem

Een stand-alone PV-systeem is een zonnesysteem dat niet is aangesloten op het openbare elektriciteitsnet en dus ook geen feed-in tarief is bereikt. Een off-grid systeem wordt alleen gebruikt voor eigenverbruik en wordt meestal gecombineerd met een systeem voor de opslag van elektriciteit. Dit zorgt voor een hogere Zelfvoorziening bereikt.

Lees ook:   Aluminium profielen verbinden – de beste tips

In eengezinswoningen zijn autonome PV-systemen nog steeds een zeldzaamheid, maar ze worden steeds populairder. De Onafhankelijkheid van het openbare net maakt eigenaren van een off-grid systeem volledig afhankelijk van zonne-energie. Tuinhuisjes, berghutten en vakantiehuizen zijn populaire locaties voor stand-alone systemen. En steeds meer consumenten maken ook gebruik van autonome fotovoltaïsche systemen voor hun elektrische auto’s.

Voordelen en nadelen van autonome systemen

Zero-feed systeem

Een nulvoedingsinstallatie is een PV-installatie zonder aan het net te leveren. Het overschot aan elektriciteit wordt opgeslagen in een elektriciteitsopslag. Het PV-systeem en de opslageenheid zijn zo gedimensioneerd dat de zonnestroom door het systeem zelf wordt verbruikt. In tegenstelling tot een off-grid systeem kan een zero feed systeem kan indien nodig elektriciteit uit het openbare net halen. stroom halen uit het openbare net.

Het volledige systeem, d.w.z. ook de omvormer, de elektriciteitsopslag en het energiebeheersysteem, moet zijn afgestemd op het verbruik van het huishouden en dienovereenkomstig Grote afmetingen moet worden gebruikt. In het optimale geval, ook geen overschot aan elektriciteit wordt geproduceerd. De aanschafkosten van een systeem met nulvoeding zijn aanzienlijk hoger dan die van conventionele fotovoltaïsche systemen.

Voor- en nadelen van nulvoedingssystemen

Hoe het eigenverbruik verhogen met een PV-systeem met nulvoeding

Naast de reeds genoemde verplichte elektriciteitsopslag zijn er nog andere manieren waarop u de Zelfconsumptie verhogen kan. Enkele daarvan zijn:

Pas uw eigen verbruik aan

De eenvoudigste methode is iemands Gedrag aanpassen. Laat huishoudelijke apparaten draaien die veel elektriciteit verbruiken en niet per se op een bepaald tijdstip hoeven te draaien wanneer het PV-systeem veel elektriciteit produceert. In plaats van de wasmachine ’s avonds aan te zetten, laat je hem ’s middags draaien. Als u niet thuis bent, kan het gemakkelijk worden gedaan met een Timer doen.

Lees ook:   Hoeveel kost een renovatie? Zo maak je zelf een ruwe schatting

Energiebeheersysteem

U kunt ook vertrouwen op technologische ondersteuning en een energiemanager gebruiken. Deze regelt uw huishoudelijke apparaten en schakelt ze in wanneer er een overschot aan elektriciteit is. Bovendien optimaliseert het uw eigen verbruik, bijvoorbeeld door Weersvoorspellingen wordt gebruikt om de elektriciteitsopslag op te laden of om een warmtepomp te laten werken.

Meer informatie over het verhogen van uw eigen verbruik vindt u in ons artikel:

-Verhoog PV zelfverbruik & Gebruik overtollige elektriciteit verstandig

Moet je een PV-systeem registreren zonder het aan het net te leveren?

A PV-systeem zonder teruglevering hoeft niet te worden geregistreerd bij het belastingkantoor. Als het gaat om een stand-alone systeem dat niet op het net is aangesloten, hoeft het niet te worden geregistreerd bij het Bundesnetzagentur en de netbeheerder. A Zero feed systeem moet nog steeds gemeld worden aan de twee agentschappen vanwege de koppeling.

Conclusie

A hoog eigen verbruik is meer dan ooit de moeite waard. Dat kan met een conventioneel PV-systeem, maar ook met een off-grid systeem of een zero feed systeem. Als u ook onafhankelijker en zelfvoorzienend wilt zijn, moet u PV-systeem zonder feed-in indien mogelijk ontwerp.

Het daadwerkelijk loskoppelen van het elektriciteitsnet brengt echter ook nadelen met zich mee. A Eiland systeem is volledig afhankelijk van de zonne-energie die het zelf produceert. Met een zero-feed systeem heeft u nog steeds de mogelijkheid om Knelpunten om extra elektriciteit aan het net te onttrekken. Beide installaties zonder feed-in zijn echter zwaar overgedimensioneerd en dus zijn de Investeringskosten
aanzienlijk hoger.

Ongeacht welk PV-systeem u kiest: A correcte en professioneel uitgevoerde installatie is de basisvoorwaarde voor een lange levensduur van fotovoltaïsche cellen. Vul onderstaand formulier in en wij brengen u gratis en vrijblijvend in contact met fotovoltaïsche vakbedrijven in uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30 %!

Lees ook:   De zolder gebruiken als opslagruimte – hoe zit het met brandbeveiliging?