Renovatiepleister in de kelder – wat u moet weten

Renovatie gipskelder

De naam renovatiepleister verraadt al waarvoor het materiaal wordt gebruikt. Renovatiepleister wordt ook vaak gebruikt in de kelder om de effecten van vochtige muren te stoppen en de muren weer in hun gebruikelijke pracht te laten schijnen. U moet echter eerst het een of het ander kennen over het gebruik van renovatiepleister in de kelder.

Zoek eerst de oorzaak

Hoewel renovatiepleister goed geschikt is om een vochtige muur te rehabiliteren, moet u dit niet doen zonder eerst te weten hoe het vocht tot stand is gekomen. Want als je de oorzaak gewoon negeert, kan het best zijn dat je keer op keer met het probleem moet worstelen. Het geldt dus altijd: Zoek eerst naar de oorzaak, verwijder deze en gebruik vervolgens de renovatiepleister om schade veroorzaakt door een vochtige muur te verwijderen.





Mogelijke oorzaken

Er kunnen verschillende mogelijke oorzaken zijn voor een vochtige keldermuur. Sommigen van hen kunnen snel worden opgelost, terwijl andere een uitgebreide renovatie vereisen:

  • onjuist ventilatiegedrag
  • Gesprongen leiding / waterschade
  • beschadigde of ontbrekende horizontale barrière
  • beschadigd of ontbrekend verticaal slot

Wat is een renovatiepleister?

Een renovatiepleister is een speciaal mengsel van droge mortel, dat vooral wordt gekenmerkt door een hoge porositeit en waterdampdoorlaatbaarheid. De pleister is daarom bijzonder geschikt voor zoutbeladen en vochtig metselwerk.

Wanneer kan renovatiepleister in de kelder worden aangebracht?

Zoals gezegd is het eerst nodig dat je uitzoekt hoe het tot vocht is gekomen. U moet ook de oorzaak oplossen om verdere schade uit te sluiten. Het eenvoudig aanbrengen van renovatiepleister kan echter niet de oplossing zijn. Renovatiepleister wordt gebruikt wanneer het gevolg van vochtschade moet worden gerepareerd. Dus wanneer de keldermuur moet worden bevrijd van vochtvlekken en zoutuitbloeiing en weer aantrekkelijk moet worden.

Lees ook:   Alles over de rozenbotteloogst: van de juiste oogsttijd tot het gebruik van het fruit

Wat onderscheidt renovatiepleister in het bijzonder?

Voor gebruik na vochtschade is de renovatiepleister bijzonder geschikt om de volgende redenen:

  • Renovatiepleister is diffumisch
  • wordt gekenmerkt door een lage capillaire geleidbaarheid
  • Water kan heel goed uit het metselwerk worden opgenomen, terwijl vocht net zo goed afstotend is.
  • heeft een structuur met grote poriën die niet alleen water kan absorberen, maar ook goed zoutt

Eisen voor het aanbrengen van renovatiepleister

Voordat u de renovatiepleister op de keldermuur kunt aanbrengen, moet u deze bevrijden van het oude pleisterwerk, stof, olie of ander vuil. Je moet er ook voor zorgen dat het niet te koud is in de kelder: renovatiepleister mag niet worden verwerkt bij temperaturen onder de vijf graden Celsius (trouwens, temperaturen boven de 30 graden Celsius komen het materiaal ook niet ten goede). Verder moet de luchtvochtigheid goed zijn om tot een goed werkresultaat te komen: een luchtvochtigheid van meer dan 65 procent kan ertoe leiden dat de renovatiepleister niet goed kan uitdrogen.

Zo wordt renovatiepleister aangebracht

De toepassing is niet moeilijk, maar moet goed worden gedaan, zodat het later niet opnieuw hoeft te worden bewerkt. In de regel moet de muur, nadat het oude pleisterwerk (ook van de voegen) is verwijderd, een beetje worden bevochtigd, zodat het gips beter kan worden vastgehouden. Vervolgens wordt de renovatiepleister slechts ongeveer 10 millimeter dik aangebracht. Dienovereenkomstig zijn echter verdere lagen – meestal drie tot vier – vereist. Dit is wat tijdrovender, maar heeft het grotere voordeel.