Rozenbottel & Hibiscus: Het gezonde power duo

Rozenbottel hibiscus
Rozenbottels en hibiscus vullen elkaar goed aan.

Drink jij ook graag een heerlijke rozenbottelthee of een verfrissende hibiscuslimonade en vraag je je af waarom beide ingrediënten – rozenbottel en hibiscus – vaak samen op een ingrediëntenlijst voorkomen? Dit komt omdat de rode vruchten samen niet alleen extreem eetbaar zijn, maar in combinatie zijn ze ook bijzonder gezond voor ons.

Een klassiek duo vol vitamines

Rozenbottels worden beschouwd als gunstig voor de gezondheid omdat ze een hoge hoeveelheid vitamine C bevatten en ook kunnen worden gebruikt tegen een groot aantal kwalen. Terwijl de rozenbottelvrucht wordt gebruikt door de rozenfamilie, gebruikt hibiscus zijn heldere, romantische bloemen.





Deze bevatten ook veel vitamine C en zijn ook effectief tegen de meeste symptomen van verkoudheid. Beide planten in combinatie zijn daarom immuunversterkende allrounders en hebben het potentieel om een breed scala aan kwalen te bestrijden: de planten werken tegen vrije radicalen in het lichaam en kunnen zelfs beschermen tegen kanker wanneer ze gedurende een langere periode worden gebruikt.

Trouwens: de fruitige combinatie van rozenbottel en hibiscus heeft ook een positief effect op de genezing van menselijke wond en voorkomt ook de ontwikkeling van ontstekingen in het lichaam.

Effecten van rozenbottelfruit

  • effectief tegen vrije radicalen, als antioxidant
  • Regulering van de waterbalans in de menselijke huid
  • positief effect op de bloeddruk
  • balancerend effect op het cholesterolgehalte
  • Verlichting van gewrichtspijn (bijv. artrose)

Effecten van hibiscusbloei

  • Stimulatie van de bloedsomloop
  • Stimulatie van de eetlust
  • zacht laxerend effect
  • diureticum
  • Expectorans
  • Ontgiftende
  • Verlaging van hoge bloeddruk
Lees ook:   Regentonnen winterklaar maken – zo werkt het

Maak je eigen rozenbottel hibiscus thee

Om een rustgevende thee te maken van de rozenbottelvrucht en hibiscusbloemen, heb je alleen maar nodig:

  • 2 theelepels gedroogde rozenbottels
  • 4 bloemblaadjes hibiscus (ook gedroogd)
  • gekookt water
  • Suiker (indien nodig)

Om de bloemblaadjes van de hibiscus zelf te drogen, laat je de bloemen gewoon een paar dagen op de vensterbank staan (af en toe omdraaien). Als alternatief kunt u ook hibiscusbladeren kopen in reformwinkels of natuurvoedingswinkels. Nadat je beide ingrediënten in een kopje hebt gedaan, moet je bijvullen met heet water en het mengsel 6-8 minuten laten trekken.

Maar pas op: laat de thee niet langer dan 8 minuten trekken, anders ontwikkelt de hibiscus te veel bittere stoffen en is het mengsel mogelijk niet meer verfrissend.