Stand-alone PV-systeem: Zelfvoorzienend fotovoltaïsch systeem zonder netvoeding

Een stand-alone PV-systeem is een fotovoltaïsch systeem dat niet op het openbare net is aangesloten. Het is dus een PV-systeem zonder feed-in, want een stand-alone systeem dekt alleen zijn eigen verbruik. Met een off-grid systeem is het mogelijk om volledig zelfvoorzienend en onafhankelijk van de netbeheerder in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.

Veel fotovoltaïsche eigenaren vertrouwen nu op zelfverbruik van zonne-energie in plaats van deze aan het net te leveren. Het feed-in tarief is de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor eigenverbruik van zonnestroom economisch haalbaarder is.



En dit is de inhoud van het artikel:

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!



Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Off-grid systemen winnen aan populariteit: zelfverbruik vs. teruglevering aan het net

Nog maar enkele jaren geleden was een fotovoltaïsch systeem financieel rendabel als het elektriciteit aan het net leverde. Maar het feed-in tarief is de afgelopen jaren zo dramatisch gedaald dat het niet langer de moeite waard is om het overschot aan elektriciteit aan het net te leveren. De huidige tarieven zijn 6,23 cent per kilowattuur (vanaf juli ) voor systemen van minder dan 10 kWp. Als u daarentegen elektriciteit van de netbeheerder koopt, betaalt u momenteel 36,19 cent per kWh.

Als men de aankoopkosten en de lopende kosten over een periode bij elkaar optelt van 20 tot 30 jaarAls u uw eigen PV-systeem gebruikt, kost de productie van één kilowattuur elektriciteit ongeveer 10 cent. U zou dus een aanzienlijk verlies maken op de verkoop van elektriciteit. Wanneer u uw eigen elektriciteit verbruikt, bespaart u ongeveer 20 cent per verbruikte kWh. Daarom wordt het steeds populairder om op zelfconsumptie te vertrouwen en deze zo hoog mogelijk te houden.

Met een stand-alone PV-systeem maak je jezelf onafhankelijk van de stijgende elektriciteitsprijzen. Bovendien bent u niet langer afhankelijk van het openbare elektriciteitsnet.

Toepassingsgebieden en soorten autonome fotovoltaïsche systemen

Eilandsystemen waren oorspronkelijk bedoeld voor vakantiehuizen, berghutten of afgelegen gebieden waar een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet moeilijk of duur is. Ondertussen zijn er Eiland systemen maar ook voor het huis, de garage en de tuin.

Zonne-eiland systeem op het tuinhuis

Op het tuinhuisje kan ook een zonne-eilandsysteem worden geïnstalleerd. Het dakoppervlak is beperkt, maar ook de elektriciteitsbehoefte blijft binnen de perken. Bovendien wordt het zomerhuis vooral gebruikt op zonnige momenten, wanneer ook direct veel elektriciteit wordt geproduceerd. Op Mini zonnesystemen kunnen de PV-modules zonder veel moeite worden gemonteerd.

Een eigen zonne-installatie voor het tuinhuisje is een voordeel als aansluiting op het elektriciteitsnet te duur zou zijn. Met een off-grid systeem kunt u nog steeds een modern en volledig zelfvoorzienend zomerhuis hebben. Het leveren van elektriciteit voor lampen, koelkast, radio en tuingereedschap gaat zonder problemen met een kleiner systeem.

Fotovoltaïsch eilandsysteem voor de elektrische auto

U kunt een fotovoltaïsch eilandsysteem perfect gebruiken voor het opladen van een elektrische auto. Het enige wat nodig is, is een wallbox die de zonne-energie opslaat en de auto oplaadt. Zonnepanelen met een capaciteit van 1 kWh genereren al 1.000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Dat is ongeveer 5.000 kilometer voor een e-auto.

Hoe werkt een fotovoltaïsch eilandsysteem?

Een fotovoltaïsch eilandsysteem is precies zoals een conventioneel PV-systeem is geconstrueerd. De zonnecellen in de fotovoltaïsche modules vangen het zonlicht op en zetten het om in gelijkstroom. De gelijkstroom stroomt naar de omvormer, waar hij wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Van daaruit wordt de wisselstroom rechtstreeks naar het elektriciteitsnet van de woning gevoerd voor verbruik of opgeslagen in een elektriciteitsopslag.

Structuur van een autonoom fotovoltaïsch systeem

In tegenstelling tot conventionele PV-systemen hebben stand-alone systemen meestal een Opslag van elektriciteit. Dit komt omdat de installatie niet op het net is aangesloten. Er moet echter ook ’s avonds en ’s nachts elektriciteit beschikbaar zijn wanneer er geen elektriciteit kan worden geproduceerd. Dit probleem wordt opgelost met een energieopslag. Kleine autonome systemen zijn een uitzonderingdie elektriciteit produceren wanneer deze ook wordt verbruikt (bijvoorbeeld grasmaaiers).

Bovendien vereisen stand-alone systemen ook een Lastregelaar. Deze wordt direct achter de zonnepanelen aangesloten, vóór de omvormer. Het past het laadproces aan de betreffende accu aan en voorkomt overladen. De vverlengt de levensduur van de energieopslag en de andere apparaten.

Apparaten met een spanning van 12 Volt kan dus rechtstreeks worden bediend – zonder stroomreservoir. Daartoe behoren powerpacks voor laptops of mobiele telefoons, kleine koffiezetapparaten, waterkokers, spaarlampen, kleine magnetrons en handstofzuigers. Met andere woorden, alles wat kan worden opgeladen via een 12V-boordcontactdoos (de sigarettenaansteker in een auto).

Grotere apparaten zoals ovens, broodroosters, koelkasten en wasmachines hebben echter elektriciteit uit opslag nodig. Deze toestellen zijn zgn. 230/240 V consumenten.

Lees ook:   Hoe kan ik grondwaarde woonuitbreidingsgebied te weten komen?

Elektriciteitsopslag is onmisbaar voor een zelfvoorzienend fotovoltaïsch systeem

Aangezien het zonnesysteem niet op elk moment of constant elektriciteit produceert, is een stroomopslag onontbeerlijk. Deze slaat het overschot aan zonne-energie overdag op, zodat ook op latere uren voldoende energie beschikbaar is.

Welke batterij voor een zonne-eiland systeem

De batterij, ook wel elektriciteitsopslag genoemd, moet worden afgestemd op het off-grid systeem. Stand-alone systemen maken gebruik van opslagsystemen die robuuster en krachtiger zijn dan conventionele PV-systemen. Met een modern regelsysteem kunnen zij stroomschommelingen van het systeem en onregelmatige laadcycli compenseren. Dergelijke opslagsystemen worden ook wel Bufferopslag.

Een off-grid systeem berekenen: de juiste batterijgrootte

Om de juiste batterijgrootte voor een off-grid systeem te berekenen, moet u weten hoeveel elektriciteit op welke momenten nodig is. Vraag en vermogen moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Eerst is er een Berekening van de vraag naar vermogenen schat dan het piekvermogen van het systeem. De grootte van de batterij moet dan overeenkomen met het dagelijkse verbruik maal drie dagen.

In detail ga je zo te werk:

Stap 1 – Berekening van de vraag naar elektriciteit

Schat het vermogen van alle verbruikers in watt en de duur van de werking per dag.

  • Vermogen apparaten * bedrijfstijd / dag + 10 tot 15% als reserve om vermogens- en oplaadverliezen te dekken.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Stap 2 – Schatting van het fotovoltaïsch vermogen

Als u het dagelijkse en jaarlijkse verbruik van uw huishouden kent, kunt u het vermogen van de fotovoltaïsche installatie in kilowatt berekenen. Merk op dat met kilowattpiek het piekvermogen onder optimale omstandigheden wordt bedoeld. U moet de plaats en de oriëntatie van uw systeem kennen.

Een systeem in de winter met een noordelijke oriëntatie genereert iets minder dan 40% van het piekvermogen. In de zomer daarentegen, met een zuidelijke oriëntatie, is het ongeveer 60%. Dit zijn meteorologische gemiddelde waarden. Voor de berekening neemt u de meest ongunstige waarde.

  • Benodigde hoeveelheid elektriciteit / aantal uren zonnestraling = paneelopbrengst

Voor de zekerheid wordt het resultaat vermenigvuldigd met 1,4, omdat zonnestraling niet altijd kan worden gegarandeerd.

Stap 3 – De grootte van de batterij berekenen

Het dagelijks verbruik uit stap één wordt vermenigvuldigd met drie. Drie staat voor het aantal dagen dat de stroomvoorziening moet worden gegarandeerd. Bovendien is een reserve van iets minder dan 15% moeten in aanmerking worden genomen. Deel deze totale behoefte door de spanning van de batterij. Het resultaat is de vereiste capaciteit in ampère-uur (Ah).

Lees ook:   Fotovoltaïsche energie is het niet waard - fact check (2022)

Kosten van een autonoom PV-systeem

De kosten van een off-grid systeem hangen af van de grootte van de plant zelf en van de energieopslag van. Hoe groter het systeem, hoe duurder het wordt. Autonome systemen voor eengezinswoningen kosten tussen 15.000 en 30.000 euro. Kleinere tuinsystemen of een systeem voor het opladen van een elektrische auto zijn verkrijgbaar voor aanzienlijk minder geld.

Zijn zonne-eilandsystemen registratieplichtig?

Autonome PV-systemen zijn vrijgesteld van de registratieplicht. Aangezien zij niet op het openbare net zijn aangesloten, hoeven zij niet bij de netbeheerder te worden geregistreerd. Bovendien is het een zonnesysteem zonder teruglevering, dus ook geen registratie bij het belastingkantoor nodig.

Is een eilandsysteem met netvoeding mogelijk?

Een off-grid systeem met teruglevering aan het net is in principe niet mogelijk. Jij moet beslissen: Ofwel hebt u een autonoom systeem zonder aansluiting op het openbare net, en dus zonder teruglevering aan het net, ofwel een fotovoltaïsch systeem dat op het net is aangesloten. In het laatste geval is het mogelijk het overschot aan zonnestroom aan het net te leveren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zelfvoorzienend PV-systeem zonder netvoeding?

Conclusie

Wil je een Fotovoltaïsche energie zonder teruglevering aan het netdan is een off-grid systeem uw keuze. Dit komt omdat het niet op het openbare net is aangesloten. Het dekt de eigen behoeften van het hele huishouden en maakt u onafhankelijk van de netbeheerder
en schommelingen in de elektriciteitsprijs. Dus je wordt volledig zelfvoorzienend.

Om volledig zelfvoorzienend te worden, vereist het autonome zonne-energiesysteem een Opslag van elektriciteit. Deze moet groter worden gedimensioneerd dan bij conventionele PV-systemen. In geval van nood is er geen mogelijkheid om elektriciteit aan het openbare net te onttrekken. Dit maakt stand-alone systemen ook duurder dan conventionele fotovoltaïsche systemen.

In het verleden waren off-grid systemen meer bedoeld voor vakantiehuizen, stacaravans en afgelegen gebieden. Door het lage feed-in tarief en de hoge elektriciteitsprijzen worden ze echter steeds populairder voor Eengezinswoningen of de Tuinhuis. Het is belangrijk om uw eigen elektriciteitsbehoefte nauwkeurig te berekenen en de fotovoltaïsche panelen dienovereenkomstig te dimensioneren. Een ervaren zonne-ingenieur kan u hierbij helpen.

Vul daarom het onderstaande formulier in en wij brengen u in contact met gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. U ontvangt verschillende gratis en vrijblijvende offertes en kunt op uw gemak beslissen over de beste.