Beitsen is een goede manier om het hout te veranderen en een nieuwe kleur te creëren. Kortom, beitsen is een manier om hout te verwerken. Er zijn verschillende beitsprocessen. We laten u zien waar u op moet letten om het sparrenhout te beitsen.
Is het sparrenhout geschikt voor beitsen?
Allereerst rijst de vraag of het sparrenhout überhaupt geschikt is om te beitsen? Want niet elk hout staat open voor deze behandeling. Kortom, sparrenhout – overigens als een van de weinige coniferen – is een van de houtsoorten die goed gekleurd kan worden.
De verschillende methodes
Er zijn verschillende methoden beschikbaar om het hout te beitsen. In het bijzonder zijn de volgende drie methoden erg populair bij het beitsen van sparrenhout:
- Plaatwerk beitsen
- Kleurstof vlek
- Chemisch beitsen
Plaatwerk beitsen
Het plaatwerk beitsen wordt uitgevoerd door het middel waterstofperoxide. Dit middel verhoogt de lichtweerstand van het hout. Dit is ook bleker door de behandeling. Daarom is de kleur dan veel lichter. Omdat het sparrenhout al erg licht is, wordt de kleur relatief onnatuurlijk na een dergelijke behandeling.
Kleurstof vlek
Bij het beitsen van verf wordt de nerf van het sparrenhout omgekeerd. Dit betekent dat de donkere houten delen lichter worden, de lichte houten delen donkerder.
Chemisch beitsen
Chemisch beitsen is de tegenhanger van het verven van beitsen. Hier worden de donkere houten delen nog donkerder, de lichte delen nog lichter.
Bereiding van een beitsmonster
Bij het beitsen is het belangrijk om een beitsmonster voor te bereiden. Want het resultaat en de kleur na de behandeling gaan altijd gepaard met een beetje onzekerheid. Om deze reden moet u het hout nemen en een klein beitsmonster maken. Dan kunt u idealiter zien welk kleurresultaat aan het einde van de behandeling wordt verwacht. U moet ervoor zorgen dat u ook het beitsmonster met hetzelfde slijpen gebruikt, als dit ook voor het werkstuk is gepland.