Vuurdoorn als bonsai – ook geschikt voor beginners

Vuurdoorn Bonsai
De vuurdoorn kan ook als bonsai worden gehouden.

Als het om bonsai gaat, denkt bijna niemand aan de vuurdoorn. Maar de doornige struik is ervoor gemaakt, kan zelfs door beginners aantrekkelijk worden gevormd. De eigenaar hoeft geen compromissen te sluiten. De minishrub levert op betrouwbare wijze bloemen en vruchten. Meer over zijn zorgbehoefte.

Ontwerp de gewenste vorm

Voor het ontwerp van een aantrekkelijke kroon zijn regelmatige snijmaatregelen noodzakelijk. Het is het beste om snel na het vermeerderen of kopen van een jonge plant te beginnen. Bedrading is in principe ook mogelijk, maar de vele puntige doornen staan de praktische haalbaarheid in de weg. Als alternatief wordt de zogenaamde creditering aanbevolen.



  • Eind maart voor het eerst bonsai gesneden
  • tweede knip vindt eind augustus plaats
  • Bomen uitdunnen, zelfs in het oude bos
  • vers scheuten terugsnoeien die kort moeten blijven
  • behalve voor twee paar messen



Bescherm je handen met handschoenen, want de doornen van de vuurdoorn kunnen zeer pijnlijke verwondingen veroorzaken.

Eén locatie voor de zomer, één voor de winter

Alleen op een volledig zonnige locatie draagt de vuurdoornbonsai bloemen en bessen. Hij brengt de zomermaanden graag buiten door, maar op warme dagen moet hij worden afgeschermd van de middagzon, zodat zijn bladeren niet verbranden. In de winter moet de vuurdoorn in het huis vorstvrij en koel overwinteren.

Water geven, bemesten en verpotten

De bonsai wordt geplant in een speciaal mengsel van bonsaigrond en academagrond in een verhouding van 2:1. Op jonge leeftijd wordt het in maart om de twee jaar verpot. Oudere exemplaren krijgen dan een nieuwe pot wanneer hun werkelijke groei dat vereist. Uiterlijk na vijf jaar is er nieuwe aarde voor hen beschikbaar. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar nooit te nat, anders is wortelrot te vrezen. Vanaf maart wordt kunstmest wekelijks toegediend met een bon leaver, na bloei slechts om de twee weken. Vanaf het midden van de herfst wordt niet meer bemest.

Lees ook:   Laat een zonnesysteem installeren: Wie installeert zonnepanelen?

Ziekten en plagen

Vuurdoornen zijn gevoelig voor de schimmelziekte korst en de bacteriële ziekte bacterievuur. Beide ziekten zijn gevaarlijk voor hem. Resistente rassen worden aangeboden tegen korstjes, anders wordt dit bestreden met sterk snoeien. Als bacterievuur een plant onder controle heeft, kan deze niet worden gered en moet deze worden vernietigd. De ziekte is zeer besmettelijk en daarom meldingsplichtige. Voor een bonsai zal het risico op het oplopen echter lager zijn dan bijvoorbeeld voor exemplaren die buiten een vuurdoornhaag vormen. Bladluizen en schaalinsecten, evenals bladmineerdermotten, vormen de dierlijke bedreiging. Ze moeten snel worden bestreden met een geschikt middel.