Hoe lang een viooltje leeft, hangt af van de gekozen soort. Het geslacht van viooltjes bevat verschillende variëteiten, met verschillende levensduur. Hier kunt u zien welke viooltjes eenjarig of tweejarig zijn en welke meerjarig.
Welke viooltjes zijn één of twee jaar oud?
Het bekende tuin viooltje is in de meeste gevallen tweejaarlijks. Soms overleeft het maar een jaar, op voorwaarde dat de winter zijn harde kant laat zien en ze niet worden beschermd. Als ze in eigen huis worden gekweekt, zijn ze veel robuuster en resistenter, vooral bij het zaaien in de zomer of de herfst.
Tuin viooltjes zijn vooral populair omdat ze grote en kleurrijke bloemen hebben. Deze worden veroorzaakt door kruisingen met verschillende altvioolsoorten, zoals de familie uit het violette geslacht ook wel wordt genoemd. Je kunt deze patronen dragen:
- monochroom
- veelkleurig
- gevlekt
- gestreept
- Gevlamd
- veranderd
Welke viooltjes zijn meerjarig?
De gehoornde viooltjes behoren tot de meerjarige viooltjes. Vanwege hun kleine bloemen worden ze ook wel miniviooltjes genoemd. Hun bloeiperiode is praktisch onopgemerkt, tenzij er een sterke vorst is. Ze zijn ook te vinden in veel verschillende kleuren.
Daarnaast zijn er altvioolsoorten die zich voortplanten door zelfzaaien of uitlopers. Deze omvatten bijvoorbeeld het geelviooltje of het wilde viooltje. De bloemen zelf overleven geen erg koude wintermaanden, maar ze worden nog steeds bewaard door hun onafhankelijke vermeerdering.
Hoe viooltjes in de winter te beschermen?
Kortom, viooltjes zijn winterhard als er geen permafrost is en de winter niet te koud wordt. In een balkonbox of een kleine emmer daarentegen kun je niet overwinteren. Deze moeten in het voorjaar worden herplant of in een onverwarmde serre of een kelder met een raam worden geplaatst. Vrijstaande bloemen bedekken met blad, kreupelhout of stro.